Hoe snoei je een Blauwe Regen?

Hoe snoei je een Blauwe Regen?

 

Geniet jij ook elk jaar weer van de sprookjesachtige bloei van een Blauwe Regen (Wisteria) in je tuin? Dit wil je natuurlijk blijven doen. Een jaarlijkse snoei is een must voor een optimale bloei met prachtige witte, roze, blauwe of paarse bloemtrossen. Snoei je niet, dan zal je Blauwe Regen uiteindelijk minder bloemen krijgen en dat is natuurlijk enorm zonde! Overigens zijn niet alleen de bloemtrossen behoorlijk, maar ook de groeikracht. De bloeiende klimplant is een behoorlijk snelle groeier, die zonder snoei snel veel te groot wordt. Ontdek hieronder hoe en wanneer je deze snelgroeiende klimplant aanpakt.

Het perfecte moment voor Blauwe Regen snoeien

Het beste is om een Blauwe Regen Wisteria twee keer per jaar op de juiste manier te snoeien. Zo houd je de klimplant in toom, voorkom je een wirwar aan takken en behoud je een uitbundige bloei. De beste periodes voor het snoeien van Blauwe Regens zijn de zomer en winter/het vroege voorjaar. De zomersnoei voer je circa vier tot zes weken na de bloei uit. In de praktijk is dit vaak rond juli. Het doel van een snoei in de zomer is het onder controle houden van de grootte van je Blauwe Regen en het creëren van ruimte, licht en lucht. Let erop dat je niet snoeit tijdens een extreem warme en droge periode en vermijd snoeien in de volle zon, want dat komt je klimplant niet ten goede. Snoeien in de winter/het vroege voorjaar doe je doorgaans rond februari. Hierna heeft de Blauwe Regen nog genoeg tijd om uit te lopen en prachtige bloemtrossen te vormen.

Let op: snoei nooit wanneer het vriest, want dit is schadelijk voor de bloei.

Een Blauwe Regen snoeien doe je zo

Hoe snoei je de Blauwe Regen precies in het voorjaar en de zomer? Lees hieronder stap voor stap hoe je te werk gaat.

  • Zomersnoei

Bij het snoeien in de zomer mag je grondig te werk gaan. Bestudeer de klimplant eerst goed: de Wisteria draait met zijn lange uitlopers overal om heen, waardoor het een puzzeltje kan worden. Zoek ook achter het blad naar verborgen scheuten. Je wilt namelijk ook de minder zichtbare scheuten snoeien om te voorkomen dat de Blauwe Regen naar binnen gaat groeien. Vervolgens pak je de snoeischaar erbij. Knip de lange scheuten terug tot circa 30-40 cm van het oudere hout of vijf tot zeven knoppen van de hoofdtak. Deze lange takken groeien anders enorm, maar geven nooit bloemen. Ook uitstekende zijscheuten en eventuele oude bloemstelen knip je weg om de klimplant in toom te houden. Groeien de jonge scheuten/nieuwe scheuten van je Blauwe Regen na de zomersnoei verder door? Herhaal de snoei dan nog eens en knip opnieuw lange ranken terug. Je wilt namelijk dat de klimplant met ingekorte scheuten de winter ingaat en qua omvang onder controle blijft.

Staat je Blauwe regen in een pot of bak? Voor een zeer rijke bloei kun je in het seizoen dat de Wisteria groeit iedere twee weken nieuwe zijscheuten terugsnoeien tot zo’n 15 cm. De klimplant zal steeds meer zijscheuten maken, waar hopelijk het jaar erop mooie roze, paarse, witte of blauwe bloemen verschijnen.

Blauwe Regen snoeien -  Wisteria

  • Voorjaarssnoei

Doordat de Blauwe Regen op dit moment geen blad heeft, kun je de takken goed zien, wat het snoeien makkelijker maakt. Een Wisteria Blauwe Regen bloeit op oud hout, oftewel op de zijtakken die vorig jaar vanuit de hoofdtak zijn uitgelopen. Bij het snoeien wil je een sterke hoofdtak creëren met zoveel mogelijk uitlopers eraan, waar grote trossen bloemen aan hangen. Rond januari of februari, op een dag dat het niet vriest, ga je als volgt te werk. Knip de uitlopers terug tot zo’n 10 à 15 centimeter. Zorg dat er per zijtak twee of drie bloemknoppen over blijven. Het snoeien van de hoofdtak doe je alleen als je je Wisteria kleiner wilt maken.

Extra tips

Graag geven we je nog een aantal handige tips voor als je gaat snoeien:

  • Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar om beschadigingen en infectieziekten te voorkomen.
  • Voor het meeste gemak begin je bovenaan met snoeien.
  • In de zomer dragen Blauwe Regens giftige groene peulen met donkerbruine zaden. Knip deze weg en voorkom dat ze ontploffen. Het dragen van tuinhandschoenen is aan te raden.
  • Klaar met je Blauwe Regen snoeien? Het zachte, groene snoeiafval is perfect voor de composthoop.

Blauwe Regen snoeien - Wisteria

Blauwe Regen kopen

Ben je nog op zoek naar een mooie en sterke Wisteria Blauwe Regen om een muur, schutting of pergola mee te laten begroeien? Hiervoor ben je bij Bomenenzo aan het juiste adres. In de webshop vind je vele soorten. Het geslacht Wisteria kent rechts- en linkswindende varianten. Rechtswindende soorten, zoals de Japanse Blauweregen (Wisteria floribunda) groeien draaiend met de klok mee van bovenaf gezien en linkswindende soorten, zoals de Chinese Blauweregen (Wisteria sinensis) groeien tegen de klok in. Op bomenenzo.nl vind je diverse Japanse Blauwe Regen planten met paarse bloemen, zoals de Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’, Wisteria floribunda ‘Lawrence’, Wisteria floribunda ‘Ito Koku Riu’, Wisteria floribunda ‘Black Dragon’ en Wisteria floribunda ‘Issai Naga’. Ook verkopen we witte Japanse Regen soorten, de Wisteria floribunda ‘Alba’ en Wisteria floribunda ‘Longissima Alba’, en een prachtige soort met roze bloemen: de Wisteria floribunda ‘Rosea’.

Van de Chinese Blauwe Regen hebben we prachtige paarse soorten in de webshop staan: de Wisteria sinensis (ook verkrijgbaar als dakboom), Wisteria sinensis ‘Prolific’ en Wisteria sinensis ‘Prematura’. Andere bijzondere soorten uit onze kwekerij zijn de Wisteria frutescens ‘Amethyst Falls’ met lila bloemen, Wisteria brachybotrys ‘Shiro Kapitan Fuji’ met witte bloemen, Wisteria brachybotrys 'Showa Beni' met roze bloemen, en de Wisteria brachybotrys ‘Golden King’ en Wisteria brachybotrys ‘Yokohama Fuji’ met paarse bloemen.

Welke is jouw favoriet? Online bestellen en een account aanmaken is erg eenvoudig. Laat je Blauwe Regens en andere vaste planten thuis bezorgen of kies voor gratis afhalen in de kwekerij. Kijk op de website voor meer informatie en onze algemene voorwaarden. Hulp nodig bij het kiezen? We geven je graag persoonlijk advies, dus neem gerust contact met ons op. Je bent ook altijd welkom een bezoekje te brengen aan onze kwekerij, waar we je graag rondleiden en meer vertellen over onze Wisteria’s.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00