Tuinkalender November

Tuinkalender november

 

Het wordt kouder en de dagen worden korter. Ook zal je tuin er waarschijnlijk niet meer zo fleurig uit zien. Toch kun je het ook deze maand nog gezellig maken buiten. Daarnaast is dit hét moment om je tuin klaar te maken voor de winter. Hoewel november niet de drukste maand is als het gaat om tuinklussen, zijn er nog genoeg dingen om op te pakken voor de dagen dat het zonnetje lekker doorkomt! Wat? Je leest het in de tuinkalender november.

Gezelligheid in de tuin in november

In november bereid je je tuin alvast voor op de winter en het nieuwe jaar. Ook kun je je tuin, terras of balkon deze maand nog gezellig aankleden voor een beetje kleur in de tuin. Met onze tips en tricks ontdek je hoe je een sfeervolle tuin creëert én behoudt:

Je kunt nog aanplanten!

Voorjaarsbloeiende bollen kun je nog planten in november, zolang het nog niet vriest. Doe je dit nu, dan profiteer je in het voorjaar volop! Verder kun je deze maand bomen, struiken, hagen en rozen aanplanten. Sterker nog, november is een perfecte maand om dit te doen. Ook hierbij geldt wel dat het nog niet moet vriezen buiten.

Maak het gezellig buiten

Ligt je tuin er sfeer- en kleurloos bij? Geef je tuin, terras of balkon kleur met winterbloeiende toppers. Denk aan de winterjasmijn, winterviooltjes en herfstasters. Ook met de winterbloeiende Skimmia, Viburnum Tinus en wintergroen Zwenkgras maak je het buiten gezellig deze tijd van het jaar!

TIP: Zoek je mooie winterbloeiers of wintergroene vaste planten? Hiervoor ben je bij bomenenzo.nl aan het juiste adres. Bekijk voor inspiratie alle resultaten in de webshop – van bloeiende vaste planten en struiken tot wintergroene siergrassen en klimplanten – en vind jouw favorieten. Je kunt jouw planten, struiken en bomen laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Hier ben je sowieso welkom om al onze toppers te bewonderen. We leiden je graag even rond en geven je als je wilt persoonlijk advies.

Tuinkalender november - Skimmia

Verplaats eventueel bomen en struiken

Niet helemaal tevreden met de standplaats van je boom of struik? Als het blad is gevallen, kun je bomen en heesters deze maand prima verplanten.

Maak je gazon winterklaar

Gazon onderhoud doe je door het gras nog één keer te maaien. Maai het gras echter niet te kort om onkruid en mos geen kans te geven. Bemest na het maaien en maak je gazon regelmatig vrij van bladeren om gele plekken te voorkomen.

En ook je vijver winterklaar

Heb je een vijver? Zorg ervoor dat deze niet dicht vriest. Verwijder ook afgevallen bladeren uit je vijver, omdat deze de waterkwaliteit naar beneden halen. Door een net over de vijver te spannen, voorkom je dat er meer afgevallen blad in terecht komt.

Bescherm vorstgevoelige planten

Ook in het nieuwe jaar wil je weer volop genieten van je planten. Heb je vorstgevoelige soorten staan? Verplaats deze alvast naar een koele, vorstvrije plek of bescherm minder winterharde vaste planten, struiken en bomen met een compostlaag, afgevallen bladeren of luchtige afdekking.

Maak je tuin niet te nestjes

Je hebt wellicht de neiging om in het najaar je tuin op te ruimen door afscheid te nemen van afgevallen bladeren en takjes. Voor het bodemleven, je planten en dieren doe je dit beter niet. Een laag bladeren is de perfecte, beschermende deken tijdens de koude maanden. Daarnaast schuilen kleine dieren hier in de winter graag tussen en onder. Wat je wel kunt doen is je terras en tuinmeubelen schoonmaken natuurlijk.

Verwelkom vogels in je tuin

Een tuin is pas echt sfeervol en levendig als vogeltjes af en aan vliegen. Heb je nog geen nestkast(en) hangen voor vogels? Hang deze nu op. Voor vogels is de winter een moeilijke periode. Help ze zich hierop voor te bereiden door bollen of ander geschikt voer op te hangen.

Tijd om deze bomen en planten te snoeien

Ontdek welke soorten aan de beurt zijn voor een onderhoud- of vormsnoei in de maand november:

- Deze maand pak je je snoeischaar erbij voor verschillende soorten bomen. November is een goede maand om leibomen in vorm te snoeien, zoals de Linde, Amberboom, Plataan, Beuk, Hulst of Glansmispel. Ook appelbomen en knotwilgen, en bomen met een vroege sapstroom zijn de beurt, zoals de Esdoorn en Berk zijn aan de beurt. Zijn je fruitbomen en struiken, zoals een druivenstruik, helemaal kaal? Dan is deze klaar voor een verjongingssnoei.

- Er zijn nog wel meer bomen en heesters die je kunt snoeien zolang het niet vriest. Let wel goed op, want er zijn ook genoeg soorten die hier in november niet goed tegen kunnen, zoals de Amerikaanse Sering en Hortensia. Raadpleeg daarom altijd de snoei-instructies van jouw bomen en planten voor je begint.

TIP: Advies nodig? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag de juiste periode en manier van snoeien te bepalen voor jouw bomen en planten, zodat je hier optimaal van blijft genieten.

Dat was hem weer! Na deze klussen is jouw tuin klaar voor de winter en geniet je ook in november van een fraaie aanblik.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00