Mediterrane boom beschermen tegen vorst

Hoe bescherm ik mijn palmboom of olijfboom tegen vorst?

 

Steeds meer mensen kiezen voor een mediterrane tuin met palmbomen of olijfbomen. Prachtig natuurlijk, bovendien zijn ze wintergroen. Dat zorgt er wel voor dat ze ook in de winter voeding en vocht nodig hebben en dat kans op bevriezing op de loer ligt. Hoe kun je Mediterraanse bomen beschermen tegen vorst? Dat lees je hier!

Olijfboom of palmboom winterklaar maken

Als het buiten kouder wordt en de vooruitzichten wijzen erop dat het gaat vriezen, zul je sommige Mediterrane bomen en planten in je tuin moeten beschermen tegen vorst. Dat geldt zeker voor olijfbomen en palmbomen. Vorst kan namelijk behoorlijk wat schade aanbrengen aan deze zuidelijke en tropische bomen. Het is dus belangrijk dat je op tijd in actie komt!

Iedere boom heeft een andere winterhardheid. Voor de olijfbomen Olea Europaea geldt een winterhardheid tot ca. -8 graden Celsius. Bij palmbomen ligt dat nog iets lager. Zo is de Europese Dwergpalm (Chamaerops Humilis) winterhard tot ca. -10 graden Celsius en de Chinese Waaierpalm (Trachycarpus Fortunei) zelfs tot ca. -15 graden Celsius.

Wil je een palmboom kopen of een olijfboom kopen? Kijk dan eens tussen onze Mediterrane bomen. Je vindt verschillende maten Palmbomen, Europese Dwergpalmen en Chinese Waaierpalmen. Ook ons assortiment Olijfbomen loopt uiteen van Olijfboom Bonsai, Olijfboom in schaal, Olijfboom Spiraal, Olijfboom Joven en nog veel meer! Wil je het liefst even met eigen ogen komen kijken? Dat kan. Bezoek dan onze Kwekerij in Lienden!

Olijfboom beschermen tegen vorst

Olijfboom

Je kunt een olijfboom op verschillende manieren inpakken. Het is grotendeels afhankelijk van de dikte van de stam - een dikke stam kan nou eenmaal wat meer tegen een stootje dan een dunne, jonge stam. Heeft de olijfboom een dikke stam? Dan kun je een warmtelint rond de stam wikkelen en de kroon van de boom inpakken met een beschermhoes (boomjas). Heeft de boom een dunne stam? Wikkel dan een warmtekabel rond de stam en wikkel daar vervolgens noppenfolie omheen. De kroon pak je eveneens in met een beschermhoes. De beschermhoes kan van jute of vliesstof zijn. Je kunt een kant-en-klare hoes kopen of zelf iets maken. Het is wel raadzaam om de boom zo in te pakken dat de hoes makkelijk te verwijderen is, maar ook dat de boom even kan luchten tussendoor.

Let op: Zodra de vorst voorbij is, moet de hoes direct verwijderd worden. Het ontneemt namelijk licht en lucht. Bovendien loop je het risico dat de boom het te vroeg warm krijgt en dus te vroeg in het seizoen gaat uitlopen. Dit wil je voorkomen.

Let op: Zorg ervoor dat de beschermhoes goed past (dus geen losse stof). Ook is het belangrijk dat de boom zo min mogelijk wind vangt. Scherpe takken en wind kunnen de winterhoes beschadigen. 

Palmboom beschermen tegen vorst

Palmboom

Staat de palmboom in de volle grond? Bind dan de bladeren bij elkaar met tape. Wikkel vervolgens een warmteslang rond de kluit, stam en de bladeren. Vervolgens kun je hier nog twee stromatten tegenaan plaatsen.  Als laatste plaats je de beschermhoes om het geheel. Zo kan de palmboom een langere periode van strenge vorst prima aan. 

Staat jouw palmboom in pot die je niet kunt verplaatsen? Wikkel ook dan een warmteslang om de kluit stam en de samengebonden bladeren. Pak vervolgens de pot in met noppenfolie, zo wordt de kluit niet te nat. Ook plaats je weer stromatten en als laatste de beschermhoes. 

Olijfboom of palmboom naar binnen verplaatsen

Staat je palmboom of olijfboom niet in de volle grond, maar in een verplaatsbare pot? Dan kun je deze eventueel ook naar binnen verplaatsen. Kies een vorstvrije plek, zoals de garage of schuur. Zo is de boom voldoende beschermd. Het is wel belangrijk dat de ruimte voldoende frisse lucht binnen krijgt. Het is wel belangrijk dat je, zodra de strenge vorst voorbij is, de olijfboom of palmboom weer naar buiten verplaatst.

Sneeuw op komst?

Sneeuw is weer iets anders dan vorst. Het hoeft niet hard te vriezen om toch sneeuw of ijzel te krijgen. Het grootste nadeel van sneeuw is het gewicht. De bladeren van olijfbomen of palmbomen kunnen scheuren en takken kunnen doorbuigen of zelfs breken. Het is dus belangrijk dat je de sneeuw verwijdert van de bladeren en takken. Wordt er langdurig sneeuw verwacht? Dan kun je de boom ook vooraf beschermen door middel van een boomjas (winterhoes).

Eventuele vorstschade

Vorstschade aan palmbomen en olijfbomen kun je vaak herkennen aan verkleurde, verwelkte of zwarte bladeren of een vertraagde groei. In het ergste geval sterven er takken af of zelfs de hele boom. Heeft je olijfboom of palmboom toch kleine vorstschade opgelopen? Knip deze dan weg tijdens een snoeibeurt in het voorjaar.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00