Wintertuin vogels voeren

Tuinkalender januari

 

Het is nu echt winter en je tuin is in winterslaap. Toch kun je ook deze maand nog genieten van een stralende tuin, sfeervol terras of kleurrijk balkon. Heerlijk om op uit te kijken vanaf je knusse woonkamer of van te genieten rondom de vuurkorf buiten. Start het jaar goed en bereid je in vorstvrije periodes alvast voor op het nieuwe tuinseizoen. De maand januari heeft weer een aantal tuinklussen in petto, waar jij mee aan de slag kunt. Welke? Je leest het in de tuinkalender januari. 

Een stralende wintertuin in januari

De gezellige feestdagen zijn achter de rug, maar dat is geen reden dat je tuin, terras of balkon er in januari niet meer sfeervol bij kan liggen. Wanneer het niet vriest kun je nog steeds bomen, vaste planten en struiken aanplanten. Het kan echter zijn dat de grond hier al te hard voor is. Je kunt dan nog wel fraaie potten met bijvoorbeeld winterviooltjes of winterheide neerzetten. In de winter geniet je ook extra van winterbloeiende toppers als de Toverhazelaar, Kerstroos, Sneeuwbal en sneeuwklokjes. Ook groenblijvende heesters, wintergroene planten en siergrassen zijn een goed idee: deze geven je tuin of balkon het hele jaar kleur en beschutting. Is je terras bedekt met groene aanslag en is er geen kans op sneeuw? Pak dit alvast aan, zo ziet je tuin er direct een stuk gezelliger uit.


TIP: Januari is de perfecte maand om een plan te maken voor je tuininrichting. Wanneer je graag wat anders wilt, denk je daar het best nu over na. Ook als je een moestuin beginnen wilt. Moestuin zaden kun je overigens al wel binnen voorzaaien. We helpen je graag aan een tuinontwerp op maat en natuurlijk aan mooie en sterke tuinplanten, struiken en bomen. Bekijk al onze soorten op bomenenzo.nl of kom langs in Lienden. We laten je graag al het moois zien in onze kwekerij en kunnen je zo direct handige tips en persoonlijk advies geven. Kies je voor online bestellen? Dan kun je jouw topplanten en bomen laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Bekijk de algemene voorwaarden en meer informatie op de website.

Zo komt jouw tuin de winter goed door

Regen, sneeuw en ijs zijn niet de beste combinatie voor veel leven buiten. Zo zorg je ervoor dat jouw bomen en vaste planten tevreden blijven en probleemloos de winter door komen:

- Als het goed is heb je, om je vorstgevoelige bomen en planten te beschermen, deze inmiddels naar binnen gehaald, bedekt met bladeren of stro of goed ingepakt met een vliesdoek, jute of noppenfolie. Overwinteren je exotische planten als bescherming tegen stevige of lichte vorst op een koele plek binnen, bijvoorbeeld in de berging? Dan moet je regelmatig je vorstgevoelige kuipplanten controleren. Vergeet ze niet af en toe water te geven en lucht bij vorstvrij weer zo nu en dan door de deur of het raam open te zetten.

- Sneeuwt het? Sneeuw kan takken van groenblijvende heesters doen buigen en afbreken. Controleer daarom regelmatig of deze bedekt zijn en verwijder sneeuw hiervan. Op kleinere planten in de border mag je sneeuw gewoon laten liggen. Dit is zelfs een uitstekende isolerende deken.

- Heb je Hortensia’s, Hulst of Taxus staan? Deze mag je nu voorzien van een laagje turf.

- Een gazon in de tuin? Loop hier niet overheen als het gevroren heeft om kale plekken te voorkomen. Sneeuw laat je liggen; het is een prima isolatie. Vriest het niet, dan kun je je gazon voorzien van een laagje kalk voor een goede bodemstructuur en de juiste zuurtegraad.

- Wanneer je een vijver hebt, moet je goed opletten dat deze niet helemaal dicht vriest. Ook verwijder je sneeuw van het ijs, zodat je vijverplanten genoeg licht krijgen. 

Deze bomen en planten kun je in januari snoeien 

Voor de meeste bomen en planten is de snoeiperiode nog niet aangebroken, maar er zijn soorten waarvoor je juist nu in actie komt. Je kunt je snoeigereedschap tevoorschijn halen als je deze bomen, struiken of vaste planten hebt staan.

- Geniet je van de bloeiende Kerstroos (Helleborus)? Deze hoef je niet flink te snoeien nu, maar het ziet er wel fraaier uit om oude bladeren weg te knippen zodra de eerste bloemknoppen of bloemen verschijnen.

- Januari is de perfecte maand om knotwilgen en fruitbomen en -struiken, zoals appel- en perenbomen, te snoeien. Dat scheelt je werk in het voorjaar, als meer bomen en planten aan de beurt zijn. Let op dat je fruitbomen en -struiken, maar ook andere bomen, nooit snoeit als het vriest.

- Heb je een druif in de tuin? Deze kun je tot half januari nog snoeien door twee hoofdtakken te creëren en alle opgaand groeiende takken tot één knop boven de hoofdtak terug te snoeien. Snoei een druif absoluut niet later, omdat de sapstroom dan op gang komt en de struik dood kan bloeden.

- Voor de snelgroeiende Blauwe Regen (Wisteria) breekt het snoeiseizoen ook aan. In januari of februari, zolang het niet vriest, snoei je de zijtakken van de Blauwe Regen terug tot zo’n 10 à 15 centimeter.

Advies nodig? Wanneer je twijfelt of je je boom, struik of plant nog mag snoeien, kun je altijd contact met ons opnemen voor persoonlijk advies.

 

Help de dieren in je tuin de winter door

Dan volgen nog wat kleine klusjes om het de dieren in je tuin naar de zin te maken. Voor veel kleine dieren is de maand januari geen favoriet. Je helpt ze door voedsel in de tuin op te hangen en veilige, beschutte en warme plekjes te creëren in de tuin. Voor vogels bijvoorbeeld kun je bollen en ander vogelvoer ophangen. Vergeet ook vers drinkwater niet als alles is dichtgevroren. Zet hiervoor op een beschut plekje in de tuin een bakje water neer. Heb je nestkastjes hangen? Maak deze gereed voor het voorjaar. Naast vogels kunnen ook egels extra bescherming gebruiken in de maand januari. Door een egelhuisje, dit kan ook een kist of doos zijn, in de tuin te plaatsen, creëer je een veilige en warme plek. 

TIP: Deze maand is de Nationale Vogeltelling! Het moment om vogels in je tuin te spotten. Op welk getal eindig jij? 
Zijn je planten en de dieren in je tuin tevreden? Dan zit jouw werk erop in de tuin! Lees in de tuinkalender februari wat je volgende maand te wachten staat.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00