Tuinkalender Februari

Tuinkalender februari


In februari kan het qua weersomstandigheden nog alle kanten op. De ene keer lijkt de lente al half in aantocht, de andere keer dalen de temperaturen richting vriespunt en valt er zomaar een pak sneeuw op je gazon. Aan jou de taak om de juiste momenten uit te kiezen en met nieuwe, groene planten onder je arm de tuin in te stappen. In deze tuinkalender voor de maand februari vind je handige tips wat betreft het planten, snoeien en verzorgen van jouw (ontwakende) tuin.

Tuinkalender februari: Planten en verplanten

» Vaste tuinplanten en bladverliezende heesters beschermen
» Nieuwe heesters planten, verplanten en water geven
» Tuinplanten aanschaffen
» Zomerbloemen kweken en balkon inrichten

Februari is een vrij rustige tuinmaand, met name als je hem met andere maanden vergelijkt. Tussen de groenblijvende planten steekt misschien al een voorjaarsbloeier de kop op. Denk aan de krokus of een lenteklokje – beiden dol op organische mest. Soms vliegen er al wat vogels in jouw tuin. 

Tot eind februari doe je er goed aan om je tuin een beetje in de gaten te houden en zowel de bladverliezende heesters en planten als de groenblijvende planten waar nodig te hulp te schieten.
Hoe? Door bijvoorbeeld een sneeuwlaag op vaste tuinplanten te verwijderen en op die manier het afbreken van takken te voorkomen. Afgestorven planten kun je ook verwijderen.
Bij milde temperaturen kun je bladverliezende heesters, zoals rozenstruiken, beschermen zodat ze niet meteen bij het eerste beetje zon uitlopen. 

Als het niet vriest kun je wintergroene hagen water geven en eventueel een begin maken met nieuwe heesters planten en verplanten. Bladverliezende heesters en groenblijvende haagplanten staan graag in de volle grond en worden met of zonder kluit geleverd. Na het aanplanten dien je de heesters en vaste planten van water te voorzien. Mest ook bij vaste tuinplanten!

Nu je je toch in de tuin bevindt kun je net zo goed wat nieuwe tuinplanten aanschaffen. De voorraad tuinplanten is rond deze tijd namelijk enorm. Wat dacht je van bodembedekkers met een fleurige twist zoals Vinca minor en Waldsteinia ternata? Ook sierheesters zoals het Chinees klokje is een optie. 

Verheug je je al op het moment dat jouw tuin zich weer in kleur onderdompelt? Kijk dan eens of eenjarige planten, zoals het vlijtig liesje, of mooie bloembollen in een pot of bak op je balkon terecht kunnen. Uitgebloeide lentebollen, die misschien als gekweekte kamerplanten in je vensterbank stonden, kunnen weer buiten in de volle grond worden geplant. 

De bloemen van het Chinese klokje (botanisch: Forsythia) bloeien overigens al rond februari/maart. Wellicht is de aanplant van deze vroegbloeiende sierheester het overwegen waard! 

Tuinkalender februari: zaaien, snoeien en verzorgen

» Dakplataan en leilinde snoeien
» Bomen rooien
» Zaaiplan moestuin

Beschik je over een dak- of leiplataan die een werkelijke groeispurt doormaakt en zou je deze boom graag met een snoei- of heggenschaar binnen de perken willen houden? Februari biedt een uitgelezen (en laatste) kans om je dakplataan en leilinde te snoeien. 

De plataan kan als dakplataan en als leiboom in de tuin staan. De zogenoemde wintersnoei vindt bij voorkeur tussen oktober en februari plaats, aangezien de dakplataan rond deze tijd nog in rust is en de sapstromen niet op gang zijn. Snoei de dikke takken van de dak- of leiplataan met een scherpe handzaag. De fijnere takken kun je met een schone snoeischaar verwijderen.

Als de (fruit)bomen in jouw tuin elk jaar een feest zijn, kan het beslist geen kwaad om eens een rondje door je tuin te lopen en kleine klusjes uit te voeren. Zijn de bomen nog wel sterk en gezond en zo niet wat nu?
Laat het rooien van bomen in ieder geval aan een specialist over of bel en vraag deskundig advies. Als een boom dreigt om te vallen kun je je maar beter uit de voeten maken…. ;)

Beschik je over een moestuin? Maak dan een zaaiplattegrond en noteer waar je welke groenten, kruiden en planten wilt zaaien. Geef de planten in je moestuin elk jaar een andere plek (wisselteelt). Dit komt de groei van je planten en het bodemleven namelijk ten goede! Bloemkool en veldsla kunnen in februari gezaaid worden. Ook winteruien mogen in de volle grond  worden geplant. 

Tuinkalender februari: onkruid wieden, tuinkas doorlopen en overige tuinklussen uitvoeren

» Onkruid verwijderen
» Tuinkas activeren
» Gazon onderhouden

Als de temperaturen buiten milder worden zal ook het onkruid weer tevoorschijn komen. Tijd om wat onkruid te wieden dus. Het schoffelen van je tuin wordt rond februari overigens afgeraden aangezien de vaste planten nog niet zichtbaar zijn en je wilt ze uiteraard niet beschadigen. Verwijder het onkruid met de hand en geniet van een nette tuin.

Voor degenen die over een tuinkas beschikken kan de vlag uit: in februari wordt het tuinkas-seizoen namelijk ingeluid en kun je je handen weer uit de mouwen steken. Zodra de vorst voorbij is kun je beginnen met het zaaien van groenten zoals prei, spinazie, tomaten en diverse sla-soorten.

Geef de vaste planten in de kas daarna matig water en let ook op de grondverbetering in de tuinkas. De grond in de kas heeft nogal de neiging om snel uit te drogen. De toverwoorden zijn in dit geval: humus en compost. Spit de grond in de kas eerst wat om en doe er vervolgens een laag compost overheen. Verwerk het compost met een zogenoemde cultivator en bedek het geheel af met een humuslaag.

Tot slot zijn er altijd nog wel een handjevol tuinklussen die je op een zonnige of bewolkte februari dag kunt uitvoeren. Deze tuinklussen variëren van een complete vijver aanleggen tot afgestorven planten afknippen en het restmateriaal in een compostton bewaren.  Het goed verteerde compost kun je daarna door de tuin verspreiden. Bijvoorbeeld onder een rozenstruik of over het gazon. 

Het gazon blijft gezond door o.a. de kantjes af te steken. Dit zorgt voor een verzorgd geheel. Mochten er nu allemaal waterplassen op het gazon blijven staan, kun je er wat tuingereedschap bij pakken, bijvoorbeeld een grote vork met smalle tanden (riek). Prik ermee in het gazon en het water zakt weer weg. 

Wil je je tuin verzorgen in februari? Dan weet je zo ongeveer wat je zou kunnen doen. Van onkruid wieden, bomen rooien, vaste tuinplanten aanschaffen en moestuinen zaaien, tot het gazon onderhouden, een vijver aanleggen of simpelweg genieten van vogels in jouw tuin. Februari biedt voor ieder wat wils!

 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00