Dakplataan

Platanus hispanica

v.a.: € 125,00

Formaat
Stamomtrek 12-14cm, Stamhoogte 240cm, Totaalhoogte 240cm
€ 125,00
Stamomtrek 14-16cm, Stamhoogte 240cm, Totaalhoogte 240cm
€ 137,50
Stamomtrek 16-18cm, Stamhoogte 240cm, Totaalhoogte 240cm
€ 165,00
Stamomtrek 18-20cm, Stamhoogte 240cm, Totaalhoogte 240cm
€ 199,00
Stamomtrek 20-25cm, Stamhoogte 240cm, Totaalhoogte 240cm
€ 265,00
Prijs totaal
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

Bent u op zoek naar een geschikte dakboom voor op uw terras? De Platanus acerifolia, Dakplataan genaamd is hiervoor zeer geschikt. De Dakplataan groeit snel en na een aantal jaar is het dak van deze boom volledig dichtgegroeid. De Dakplataan geeft dan een natuurlijke bescherming tegen de zon. Wordt de Dakplataan te groot, dan mag u de boom snoeien.Doe dit voor de langste dag of als het blad gevallen is.

Onze voordelen:

De Dakplataan is een plataan waarbij tijdens de groei de top is omgebogen zodat de zijtakken horizontaal gaan groeien. Om de takken goed te kunnen lijden word er bovenaan de boom een frame geplaatst zo bent u verzekerd van een prachtige dicht groene parasol. De Dakplataan is een sterke boom die goed tegen wind kan. De Dakplataan is een snelle groeier met  grote groene bladeren waardoor er als snel een dicht bladeren dak is gecreëerd. De Dakplataan is hierdoor ideaal als groene parasol bij uw terras. De Dakplataan is winterhard maar niet groenblijvend. De Plataan heeft een bijzondere stam geel/groen van kleur en schilferig. Bij kwekerij bomenenzo verkopen wij verschillende soorten Plataan bomen. Zo kunt u bij ons naast de Dakplataan  ook de Leiplataan, Bolplataan, meerstammige plataan kopen. Bestel uw Dakplataan online of kom langs op de kwekerij.

 

 

Lees meer
Een Dakplataan vraagt, wanneer deze nieuw is aangeplant, veel water. De Plataan verdampt namelijk veel vocht door de grote bladeren, maar kan zichzelf nog niet direct van voldoende vocht voorzien. Dit kan hij pas zodra hij goed geworteld heeft. Een Dakplataan kunt u goed snoeien. Snoei de Dakplataan tussen oktober en maart, wanneer het niet vriest. U kunt de uitstekende takken terug leiden door het frame, zodat u sneller een volgroeid dak krijgt. De overige takken kunt u afknippen.
Lees meer
Het is vooral belangrijk om uw Dakplataan, het eerste groeiseizoen na de aanplant, te voorzien van voldoende water. Let er wel op dat uw tuingrond goed vochtdoorlatend is, en er dus geen water op de bodem blijft stilstaan. De hoeveelheid water is afhankelijk van het jaargetijde en de temperatuur, een goede leidraad is om de bodem continu licht-vochtig te houden. Vaak kan uw Dakplataan vanaf het daarop volgende jaar zichzelf voorzien van water, omdat hij tegen die tijd goed geworteld heeft.
Lees meer
Graaf een ruim gat voor de wortels of kluit van de Dakplataan. Een te natte grond is niet goed voor deze Plataan. Loopt het water in uw tuin niet goed weg, zorg dan eerst voor een juiste afwatering voor u de Dakplataan plant.

Is de grond van uw tuin verouderd, dan kunt u nieuwe tuinaarde toepassen in het plantgat. Geef de boom nu nog geen mest mee. Dit kan de wortels aantasten, waardoor minder groei ontstaat.

Plaats de Dakplataan niet dieper in de grond, dan max. 5cm boven de wortels of kluit. Graaft u deze Plataan dieper in, dan zal de stam gaan rotten en afsterven. Het is ook raadzaam om links en rechts van de boom een boompaal te plaatsen. Deze verbindt u d.m.v. boomband.

Ziet u er tegenop om de boom zelf te plaatsen?

Bomenenzo heeft ook een aanplant service, die ervoor zorgt dat uw bomen en planten perfect geplant staan in uw tuin.

 

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Dakplataan
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
Wij willen 4 dakbomen plaatsen achterin de tuin. Zodat we onze picknick tafel eronder kunnen zetten. Op hoeveel meter moeten de bomen van elkaar staan?

De dakplatanen hebben een standaard dakdoorsnede van 1.80meter.  Je kunt 2 bomen aan weerszijde van de tafel plaatsen of je plant 4 bomen op iedere hoek van het terras. De dakplatanen groeien snel en kunnen daarom wel verder uit elkaar geplaatst worden. Verbindt de dakplatanen onderling door d.m.v. bamboestokken. Zo kun je makkelijk de nieuwe uitlopers op het frame binden en ontstaat een dicht dak.

Is het dak een vierkant of kruis?

Bij de meeste dakbomen, zoals Dakplataan, Dak Amberboom, Dakmoerbei Fruitless, Dak Ginkgo, Dak Prunus nigra bestaat het dak uit 6-armen (kruisdak). Deze heeft een doorsnede van 1.80meter.

Worden de dakplantanen en bolcatalpa’s geleverd in pot?

Tussen half oktober en half april worden zowel de dakplataan als de bolcatalpa geleverd met kale wortel. Dit kan omdat de bomen deze periode in rust zijn. Vanaf half/eind april en half oktober worden beide bomen geleverd in pot (potgeteelt). De bomen zijn nu aan het groeien en de wortels maken nieuwe uitlopers. Beide bomen kunnen dus het hele jaar door geplant worden.

Wordt de plantaan geleverd met een standaard dakprofiel?

De dakplataan wordt standaard geleverd met een bamboe dak. Bestaande uit 6 armen (stervormig).

Onze plataan staat nu sinds maart/april in de grond. Hij is al mooi gegroeid en we hebben al wat takken op kunnen binden. Wanneer moeten we de eerste snoei doen?

Een dakplataan mag 2x per jaar gesnoeid worden. De eerste snoei is in november/december als al het blad gevallen is. De tweede snoei is mogelijk voor begin juni. Tussen juni en november kunt u de plataan beter niet snoeien. In deze periode gaat de plataan in rust en verdraagt snoei minder goed.

Hoeveel ruimte moet je in de bestrating open laten rond de boom?

Wij adviseren een boomspiegel (ruimte rond de stam) van minimaal 60cm.

Kan de dakplataan nu in september geplant worden?

De dakplataan kan ook in september geplant worden. De bomen welke tussen mei en half oktober worden geleverd, zijn potgeteelt en kunnen geplant worden.

Zijn de boompalen een vereiste of noodzakelijk? Kan het zonder of moet het met? Of kunnen ze later weg?

Wij adviseren de eerste 3-4 jaar de boompalen bij de boom te laten staan. De boom staat nl. nog niet vast geworteld in de grond. 2 palen is in principe voldoende, maar bij extreme windvang is 3 beter. Kies voor palen van 2.00mtr lang.

Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!