Bolplataan

Platanus hispanica 'Alphen's Globe'

v.a.: € 85,00

Formaat
Stamomtrek 10-12cm, Stamhoogte 220cm, Totaalhoogte 250-275cm
Herfst 2024
€ 85,00
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

De bolplataan is een gemiddeld snelle groeier die aan één keer per jaar snoeien genoeg heeft. De Plataan groeit op vrijwel alle grondsoorten. De Bolplataan is winterhard en ook windbestendig. Deze boom heeft een compacte groeivorm maar brede bladeren. 

Onze voordelen:

De Bol plataan is een prachtige bolboom die vrij groot kan worden wanneer u deze niet snoeit. In het voorjaar groeit de Bolplataan met prachtig groen gekarteld blad. In de herfst verkleurd het blad naar geel bruin waarna het aan de einde van de herfst van de boom zal vallen. De Bol plataan heeft in de herfst en winter stekelige vruchten die van de boom vallen zodra het nieuwe blad zich in het voorjaar weer laat zien. Wanneer de Bolplataan wat ouder is zal de schors gaan afbladderen, dit is een natuurlijk proces. De Bolplataan kan een allergische reactie veroorzaken, dit uit zich door geiriteerde luchtwegen. U kunt deze allergische reactie oplopen door het aanraken van de bladeren. Naast de Bolplataan verkopen wij ook de Dakplataan, Leiplataan, Meerstammige Plataan, Voorgeleide Dakplataan. Bij bomenenzo verkopen wij verschillende soorten Bolbomen en Plataan bomen. Koop nu online uw boom of kom langs op onze kwekerij. Wij bezorgen uw boom ook thuis en kunnen deze ook voor u aanplanten.

 

Lees meer
De Bolplataan is een langzame groeier. De Bolplataan hoeft niet perse gesnoeid te worden om de boom in bolvorm te houden. De Bolplataan groeit van nature in een bolvorm. Wanneer u de Bolplataan niet snoeit zal deze vrij groot worden. U kunt de Bolplataan, wanneer u deze kleiner wilt houden, jaarlijks snoeien tot 15 cm van de ent plaats.
Lees meer
De Bolplataan moet u de eerste periode voldoende water geven. De Bolplataan is dan nog niet voldoende geworteld, waardoor het voor de boom lastig is om zelf voldoende vocht uit de bodem te halen.
Lees meer
De Bolplataan groeit op alle soorten grond, behalve op kalkhoudende grond. De Bolplataan is goed winterhard.

1. Graaf een ruim plantgat waar het wortelgestel of kluit makkelijk in past. Indien er een harde laag in de grond zit is het beter deze te verwijderen zodat er geen water in het plantgat blijft staan.

2. Bij bomen met een kluit mag de ijzeren korf of jute zak nooit verwijderd worden. Wanneer u dit wel doet bestaat de kans dat de kluit uit elkaar valt en het wortelgestel beschadigd. Hierdoor vervalt tevens uw garantie.

3. Plant de Bolplataan op de juiste diepte. U kunt dit zien doordat de stam die in de grond heeft gestaan een andere kleur heeft dan er boven. Wanneer dit niet duidelijk is, plant dan de boom net met de wortels onder de grond.

4. Mocht de grond erg nat zijn dan is het verstandig om drainage aan te leggen. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u het beste de boom iets hoger planten (terpje). De boom staat dan met de wortels voor de helft in het plantgat en voor de helft erboven.

5. Vul nu het gat aan met een halve zak aanplantgrond en de uitgegraven grond, het beste is om dit samen te mengen.

6. Plaats vervolgens 2 boompalen naast de Bolplataan om scheefwaaien of afscheuren van de wortels te voorkomen. De palen 30 tot 40cm van de boom af zetten. Plaats de palen door middel van een grondboor voor minimaal 1/3 in de grond en sla deze nog is goed na met een grote hamer. Wanneer u ervoor kiest 1 boompaal te plaatsen, plaatst u deze dan aan de windkant.

7. Verbind nu de palen met de boom door middel van boomband en nagels.

 

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Bolplataan
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
Een stamhoogte van 120, betekend dit ook de hoogte van de stam? Dus de kruin begint boven de 120 cm. Dit lijkt mij het geval, maar ik wil het vooral zeker weten. Verder is het mogelijk om nu een boom te planten? Nicolette

De stamhoogte betekend de hoogte van de stam, tussen de wortels en de kruin. Zie afbeelding. Bomen in pot kunnen het hele jaar door geplant worden. Houdt er wel rekening mee dat bij hoge temperaturen de boom meer water nodig heeft.

Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!