Top 10 Schaduwplanten

Top 10 Schaduwplanten


Wanneer je nieuwe planten op het oog hebt, wil je dat ze mooi groeien en bloeien. De ene vaste plant is de andere echter niet en sommige planten hebben nu eenmaal specifieke wensen, zoals schaduw of zonlicht. 
Wat doe je bijvoorbeeld als jouw tuin precies op het Noorden of Oosten ligt en de beoogde plant als regelrechte zonaanbidder bekend staat? In dit opzicht bieden vaste schaduwplanten een gulden middenweg. In het assortiment van Bomenenzo vind je diverse schaduwplanten voor de schaduwrijke tuin. Bekijk deze top 10 van schaduwplanten eens en voorzie alle donkere hoekjes in jouw tuin van licht!

Wat zijn vaste schaduwplanten?

Vaste schaduwplanten, zoals siergrassen, heesters, bloemen, struiken en groenblijvende planten zijn makkelijk in onderhoud en zeer flexibel. Een vaste plant houdt van schaduw en heeft geen of slechts weinig zonlicht nodig. Bovendien zijn vaste schaduwplanten erg sterk. Schaduwplanten hebben geen moeite met wisselende weersomstandigheden en bloeien vrolijk door. Door het minimale zonlicht staan ze vaak in vochtige, humusrijke grond en dat heeft zo zijn voordelen: ze vergen weinig onderhoud en blijven desondanks mooi.

Verschillende soorten schaduw

Een tuin compleet in schaduw gehuld? Dat komt maar zelden voor. De schaduwplekken in je tuin bewegen namelijk met het (zon)licht mee. Hierdoor kan het zijn dat het zonlicht in zowel grote als kleine tuinen niet altijd constant is. Om het makkelijk te houden wordt er onderscheid gemaakt tussen:

Volle zon
Halfschaduw
Droge schaduw
Lichte of diepe schaduw

Uitgaande van een dag met een aantal uur zon komt dit op het volgende neer:

Tuinen met volle zon, hebben minimaal zes uur per dag zonlicht. De vaste planten in deze zonovergoten tuinen (vaak op het Zuiden gericht) tolereren schaduw, maar hebben veel baat bij een dagelijks zonnebad. Neem bijvoorbeeld de Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea) of de Klokjesbloem (Campanula poscharskyana 'E.H. Frost').

De tuin met halfschaduw gaat voor de meeste mensen op. Dit soort grote of kleine tuinen hebben tussen drie en zes uur zonlicht per dag. Halfschaduwrijke planten bieden een mooie uitkomst. Dit soort vaste planten hebben een aantal uren zonlicht nodig om goed te gedijen. Neem een voorbeeld aan bodem bedekkende planten zoals Kruipend Zennegroen (Ajuga reptans 'Burgundy Glow') en Fraaie Vrouwenmantel (Alchemilla mollis). Deze bodendekkers kun je laag sorteren en vervolgens in de tuin planten.

De gevlekte of droge schaduw biedt leuke licht/donker contrasten. Dit soort schaduwplekken vind je vaak in de border onder grote bomen of struiken terug. De grond of bodem is soms droog en met name schaduwrijk. De zonnestralen prikken nog net tussen de takken door en hullen de plant in een mix van licht en donker. Vaste schaduwplanten die goed onder een boom of rondom een boomstam passen zijn vinca minor en ooievaarsbek (Geranium 'Cambridge'). Deze schaduwplanten geven alle donkere hoekjes een frisgroene touch. 

Wil je de verdamping van jouw planten in de schaduwrijke border overigens wat beperken? Bedek de droge bodem dan met een laagje organisch materiaal, zoals compost, houtsnippers of boomschors.

Tot slot zijn er tuinen met lichte schaduw en diepe schaduw. Met lichte schaduw worden schaduwplekken bedoeld die gemiddeld twee tot drie uur schaduw per dag hebben. Schaduwplekken met een diepe schaduw hebben minder dan twee uur per dag zon. Op deze plekken is het doorgaans kouder en donkerder: een ideale standplaats voor schaduwplanten, zoals Hosta ‘Royal Standard‘ en Chinese Kamperfoelie. Beide schaduwplanten staan graag in een goed doorlatende, vochtige grond. 

Welke vaste schaduwplanten zijn er?

Vaste schaduwplanten houden van schaduwplekken die vochtig en koel zijn. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Wat dacht je van bloeiende schaduwplanten, groenblijvende struiken, winterharde planten, laagblijvende schaduwplanten, 1 jarige schaduwplanten of heerlijk geurende heesters, siergrassen en hosta ’s?

Schaduwplanten kunnen de schaduwrijke border in jouw tuin fris laten oplichten. Je hebt er weinig omkijk na want ze groeien met gemak door. Combineer ze eens met geurende rozen of andere vaste planten en verdiep je in deze top 10 aan planten met schaduw in de tuin. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door een kant-en-klaar schaduw borderpakket te kiezen. De keuze is geheel aan jou!

10 voorbeelden:

1. Hosta
2. Goudaardbei 
3. Klimhortensia
4. Schaduwkruid 
5. Purpurklokje ‘Paprika’
6. Kruipend Zenegroen
7. Kleine maagdenpalm
8. Hakonegras
9. Japanse Zegge ‘Everglow’
10. Leliegras ‘Monroe White’

Hosta Krossa Regal (botanisch: Hartlelie Krossa Regal)

Hosta Krossa Regal is een uiterst sterke en winterharde schaduwplant met een decoratief blad.

Hosta Krossa Regal 

Hartlelie Krossa Regal is een vaste plant die goed in een schaduwrijke border past. Het groene tot zilvergrijze blad zal alle donkere plekken in jouw tuin namelijk fris laten opleven! Hosta Krossa Regal staat op hoge bladstelen. In de zomer verschijnen er heerlijk geurende trechtervormige, lila bloemen aan de stengels. 

Goudaardbei (botanisch: Waldsteinia ternata)

Goudaardbei Waldsteinia ternata

Ook de goudaardbei is een sterke tuinplant. Deze groenblijvende bodembedekker, ook Waldsteinia ternata  genoemd, kun je laag aan de grond sorteren. Waldsteinia ternata heeft een glanzend groen bladerdek. In de winter worden de bladeren bronsgroen en in het voorjaar staat de goudaardbei in bloei met vrolijke, gele bloemetjes. Een handige, schaduwrijke bodemdekker met een kleurrijke touch!

Klimhortensia (botanisch: Hydrangea petiolaris)

Klimhortensia Hydrangea petiolaris

Nog zo’n voorbeeld van een bloeiende schaduwplant is klimhortensia Hydrangea petiolaris. Deze unieke Hortensia-soort baant zich graag een weg de hoogte in en heeft de zon niet persé nodig om in bloei te staan. Ondanks schaduw bloeit de klimhortensia in de zomermaanden met witte bloemschermen die wel 25cm groot kunnen worden. Klimhortensia Hydrangea petiolaris kan ook goed als solitaire heester of bodembedekker ingezet worden. 

Schaduwkruid (botanisch: Pachysandra terminalis)

Schaduwkruid Pachysandra terminalis

Op zoek naar een groene bodembedekker die meer in zijn mars heeft dan een schaduwrijke border van groen voorzien? Wellicht is schaduwkruid, ofwel Pachysandra terminalis iets voor jouw grote of kleine tuin! Deze vaste plant is als een groene lappendeken die al het onkruid de kop indrukt. Schaduwkruid past goed onder bomen of struiken en in schaduwrijke borders.

Purpurklokje ‘Paprika’ (botanisch: Heuchera 'Paprika')

Purperklokje Heuchera Paprika

Heuchera ‘Paprika‘ is een decoratieve verschijning. Deze schaduwplant heeft een opvallend roodbruin blad en groeit goed op licht schaduwrijke plekken. Purperklokje ‘Paprika’ is zonder meer een onderhoudsvriendelijke tuinplant die ook geschikt is als schaduw minnende bodembedekker. 

Kruipend Zenegroen (botanisch: Ajuga reptans)

Kruipend zenegroen Ajuga reptans 'Burgundy Glow'

Bloeiende schaduwplanten in de vorm van bodembedekkers zoals Ajuga reptans 'Burgundy Glow', vormen een weelderig groenblijvend tapijt met fleurige bloemetjes. Ajuga reptans wordt ook wel Kruipend Zenegroen genoemd en past perfect bij schaduwrijke tuinen die weinig onderhoud vergen en desondanks levendig ogen. Laat je eens verrassen door de heerlijk geurende violetblauwe bloemen die in mei en juni tevoorschijn komen. Ze zullen elke schaduwrijke plek met zoemende bijen en dartelende vlinders verrijken!

Kleine maagdenpalm (botanisch: Vinca minor)

Kleine maagdenpalm Vinca minor

Ook de Kleine maagdenpalm (Vinca minor) is een groenblijvende én bloeiende bodembedekker. Deze groenblijvende plant blijft laag aan de grond en wordt slechts 15 centimeter hoog. De Kleine maagdenpalm staat graag onder een boom of struik en in een schaduwrijke border met af en toe wat zonlicht. Op die manier zal Vinca minor de donkere plekken in jouw tuin in maart en april van blauwpaarse bloemen voorzien. 

Hakonegras (botanisch: hakonechloa macra)

Hakonegras Hakonechloa macra

Kan jouw schaduwrijke tuin wel een vrolijke noot gebruiken? Overweeg dan eens Hakonegras, ook wel hakonechloa macra genoemd. Hakonechloa macra staat bekend als opvallend, overhangend siergras – meestal in de vorm van een bol. Hakonechloa macra staat graag in een vochtige grond op een licht schaduwrijke plek en houdt van metamorfoses. Zo zal het mooie siergras per seizoen een geheel andere kleur aannemen. Wat dacht je van frisgroen, oranjerood of goudgeel? 

Japanse Zegge (botanisch: Carex morrowii 'Everglow')

Japanse Zegge Carex morrowii 'Everglow'

De iconische Japanse Zegge ‘Everglow’ brengt elke schaduwrijke tuin of donkere plek decoratief tot leven. Carex morrowii 'Everglow' is siergras dat weinig onderhoud vergt en op verschillende manieren tot uiting komt. Je kunt Carex morrowii 'Everglow' bijvoorbeeld goed in een pot op het terras en balkon neerzetten. Daarnaast staat de Japanse Zegge ook graag in een border. De Japanse Zegge is dus buitengewoon veelzijdig en decoratief!

Leliegras ‘Monroe White‘ (botanisch: Liriope muscari ‘Monroe White’)

Leliegras Liriope muscari 'Monroe White'

Liefhebbers van siergras zouden tot slot Liriope muscari ‘Monroe White’ ofwel Leliegras ‘Monroe White‘ kunnen overwegen. Net als de Japanse Zegge kruipt Liriope muscari ‘Monroe White’ maar al te graag door jouw schaduwrijke tuin. Leliegras ‘Monroe White‘ is een groot liefhebber van donkere hoekjes en schaduw. De vaste plant zal elke kans aangrijpen om dit soort plekken met schitterende witte bloemtrossen op te fleuren. 

Tip: Borderpakket schaduw

Borderpakket schaduw

Heb je een border in de schaduw en wil je het jezelf niet al te moeilijk maken? Kies er dan voor om een borderpakket met schaduwplanten te kopen. Dit kant-en-klare borderpakket schaduw bevat een mix van allerlei onderhoudsvriendelijke, wintergroene schaduwplanten die van donkere plekken een waar paradijs maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van pluimspirea, zachte naaldvaren en het kaukasisch vergeet-mij-nietje?

Ontdek het weelderige assortiment aan mooiste schaduwplanten bij Bomenenzo en kies een soort die jouw (schaduwrijke) tuin in een geheel nieuw daglicht zet!

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00