Je tuin hittebestendig maken

Je tuin hittebestendig maken: hoe doe je dat?

 

Een hittegolf lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Dat vraagt om de nodige aanpassingen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je tuin. Richt je tuin dus zó in dat deze beter bestand is tegen de hitte. De uitdaging ligt in het hitteproof maken van je tuin én tegelijkertijd milieuvriendelijk omgaan met water. Maar niks is onmogelijk. Met onze tips bereid je je tuin voor op de toekomst!

Voorbereiding voor een hittebestendige tuin

Een goede bodem is het halve werk - dat geldt ook zeker tijdens een hittegolf. Een droogte- en hittebestendige tuin heeft een goed doorwortelbare grond nodig. Houd de bodem luchtig door de grond minstens één keer per jaar goed om te spitten. Ook kun je organische meststof (compost) toevoegen. Zo kan de bodem het water en voedingsstoffen beter vasthouden. Want een goede bodemstructuur en zuurgraad zorgen voor sterkere wortels en gezonde planten. Zo hebben ze voldoende weerstand opgebouwd voor een droge(re) periode. 

TIP: Een belangrijk feit om rekening mee te houden bij het inrichten van je tuin is: hoe minder bestrating, hoe koeler je tuin. Voldoende beplanting houdt namelijk de hitte weg van de grond. Tegels eruit en groen erin dus!

Water geven tijdens een hittegolf

Tijdens een hittegolf is het belangrijk dat je efficiënt omgaat met water. Als je de planten in je tuin water gaat geven kun je dit het beste in de avond of in de vroege ochtend doen. Dan verdampt het water het minst snel en nemen de planten het water het beste op. Ook is de kans op verbranding van je planten kleiner, omdat er geen direct zonlicht is.

Je kunt je planten het beste direct op de aarde water geven met een gieter en niet besproeien. Zo verspil je zo min mogelijk water en weet je zeker dat het op de juiste plek terechtkomt. Een druppelsysteem is daarin nóg efficiënter. Deze geven het water heel gericht en direct af aan de grond. Idealiter maak je gebruik van grondwater of regenwater, in plaats van leidingwater.

Ook is een paar keer per week veel water geven beter dan iedere dag een klein beetje. Zo bereikt het water ook de dieper gelegen wortels en vergroot je de overlevingskans van je planten en bomen.

Planten die pas geplant zijn, in een pot zitten, groenten- en fruitplanten en planten met grote bladeren hebben wat meer water nodig dan andere planten. Denk ook eens aan regenwater op te slaan in een regenton om je planten water te geven.

Geen extra voeding geven bij een hittegolf

Ook hebben de meeste planten juist geen voeding nodig. Want voeding of bemesting zorgt ervoor dat ze harder gaan groeien en daardoor krijgen ze juist een grotere waterbehoefte. Dat wil je juist niet! 

Wil je je planten toch een beetje voeding geven? Doe dat dan wanneer ze voldoende licht en water tot hun beschikking hebben. Zo werkt de voeding niet averechts en kan je plant toch groeien.

Planten in potten verplaatsen naar de schaduw

Heb je planten in een pot staan? Zet ze dan tijdelijk in de schaduw bij elkaar. Ook dit laatste is belangrijk, want hoe meer potten bij elkaar, hoe minder snel het water verdampt. Zet tijdens een hittegolf ook planten die normaal gesproken goed tegen droogte en de volle zon kunnen in de schaduw.

Mulchlaag aanbrengen om vocht vast te houden

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk water uit de grond verdampt, kun je de bodem ook afdekken met een mulchlaag. Zo houden ze het vocht langer vast. Niet alleen de planten in je borders, maar ook potplanten kunnen goed een laagje mulch gebruiken. Geef je planten eerst water, en voeg dan een mulchlaag toe. Je kunt hiervoor compost, maar ook grind, boomschors of wol gebruiken.

Even wachten met snoeien

Bij hoge temperaturen is het voor de meeste planten geen goed idee om te gaan snoeien. Doe je dit toch, dan zullen de onderste blaadjes verbranden en is je werk voor niks geweest. 

Voor je moestuin kan het wel een goed idee zijn om wat grote bladeren van de groenten- en fruitplanten weg te knippen. Zo kunnen ze alle energie gebruiken voor het groeien van de groenten en fruit. Pas wel op voor de jongere bladeren onderin. Deze staan graag in de schaduw en zijn (nog) niet gewend aan de volle zon. 

Creëer zoveel mogelijk schaduw

Zorg voor zoveel mogelijk schaduw en verkoeling. Door de volle zon, verdroogt alles in je tuin extra snel. Maak gebruik van natuurlijk schaduwmakers. Denk aan bomen, hagen of struiken. Maar ook snelle schaduw door middel van een parasol of schaduwdoek kan je tuin al veel verlichting geven. 

Tuin hittebestendig maken: extra tips

- Bloemen verwijderen: Het ontwikkelen van bloemen kost je planten veel energie. Die energie kunnen ze beter steken in het overleven tijdens een hittegolf. Knip daarom de meeste bloemen af, ook de bloemen die nog niet helemaal uit zijn. Zo krijgt je plant even rust. 

- Vijver bijvullen: Tijdens een hittegolf verdampt het water uit je vijver extra snel. Controleer van tevoren of je nog water moet bijvullen, en blijf dat doen tijdens de hittegolf. 

- Houd je gras lang: Zo droogt het gras minder snel uit. Wil je graag je gazon maaien? Zet de grasmaaier dan een standje hoger. 

- Schaaltje(s) water neerzetten: Om de dieren in je tuin een handje te helpen, kun je een schaaltje water of vogelbadje in je tuin zetten. Insecten, egels en vogels zijn er voorkom je dat insecten in het water verdrinken.

Wil je weten welke planten goed tegen droogte kunnen? Lees dan ook eens onze blog ‘Droogtebestendige vaste planten voor de tuin’.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00