Romantische tuinen

Wil jij een tuin waarin je elke dag weer weg kunt dromen? Een wens van veel mensen en dat is zeker niet gek. Een romantische tuin ademt sfeer en warmte en is bij uitstek dé plek om heerlijk te vertoeven en te genieten van de natuur en je dierbaren. Veel bloemen en planten om je heen, vlinders en andere insecten, kronkelende paadjes die leiden naar verborgen plekjes, knusse zithoekjes, ronde vormen en romantische geuren en kleuren. Dit alles komt terug in een tuin vol romantiek. Ben jij een echte romanticus en wil je een romantische tuin aanleggen? Lees verder om veel romantische tuin ideeën en inspiratie op te doen door middel van voorbeelden en tips. 

Romantische tuin met veel kleur
Romantische beplanting terras
Grote pluimhortensia's
Kleurrijke border met vaste planten
Kleurrijke border met openhaard
Inspiratie border naast overkapping
Roze paarse borderbeplanting
Sierlijke border met siergrassen en hortensia's
Witte vaste planten langs looppad

Kenmerken van een romantische tuin

Een romantische tuin is niet maar op één manier in te richten. Het is ook niet zo’n afgebakende stijl als bijvoorbeeld een Mediterrane tuin, Japanse tuin of moderne tuin. Iedereen heeft een ander idee van romantiek, maar ondanks dat zijn er veel elementen die een romantisch tintje aan een tuin geven. Engelse cottage tuinen, Franse tuinen en landelijke tuinen worden vaak bestempeld als romantische tuin. Welke vormen, materialen, elementen en kleuren komen terug in een romantische tuin? 

 • Organisch en natuurlijk

In een romantische tuin zie je veel ronde, sierlijke vormen. Strakke lijnen, zoals in moderne tuinen, komen nauwelijks voor. In romantische tuinen mag de natuur lekker haar gang gaan en hoeft het allemaal niet zo netjes. De natuur zie je ook terug in materiaalkeuzes. Natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen worden vaak gebruikt. Hout is in dit type landelijke tuin het perfecte materiaal voor een sfeervolle pergola, een tuinhuisje of prieeltje. Daarnaast komt de natuur uiteraard letterlijk terug in veel groen. Daarover later meer.

 • Knusse zithoekjes

Wat voor tuin je ook inricht, een heerlijke zithoek is een must. In een romantische tuin hoef je het niet te laten bij één zitje. Hier is het juist leuk en sfeervol om meerdere, kleine zitjes te creëren. Een afgezonderd hoekje met een Frans bistrot tafeltje is op en top romantisch. Net als een schommelbank of hangstoelen aan een grote boom, een uiterst knus prieeltje of een zitje onder een sfeervol begroeide pergola als fijne schaduwplek in de zomer. Kies tuinmeubilair in zachte kleuren en kleed je zithoek aan met gezellige sierkussens, plaids, tafelkleden, kaarsen en bijvoorbeeld een vintage servies. Andere toffe sierelement op je terras zijn bijvoorbeeld een brocante ladder en veel bloempotten.

 • Licht en warmte

Je wilt natuurlijk ook ’s avonds lekker in je romantische tuin kunnen genieten. Sfeerverlichting mag dan ook niet ontbreken. Denk aan gezellige lampjes in de bomen en rustieke kaarsen op tafel. Naast lampjes in de boom is een vuurkorf de perfecte toevoeging aan je romantische tuin om ook op killere avonden warmte in je tuin te brengen. Wat is er romantischer dan rond een kampvuur zitten met je dierbaren?

 • Geuren en kleuren van de romantiek

Dé kleuren die romantiek ademen zijn rood en roze. Deze zijn dan ook onmisbaar in romantische tuinen. De kleuren rood en roze combineer je vervolgens met wit, zachte kleuren en pastelkleuren. Je kunt deze kleuren laten terugkomen in de beplanting, maar ook in het tuinmeubilair en andere decoratie. Naast kleur roept natuurlijk ook geur romantiek op; romantiek prikkelt alle zintuigen. Je voegt heerlijke geuren aan je tuin toe met bloeiende vaste planten, zoals rozen en lavendel. Zet of plant deze in de buurt van je zithoekje, zodat je er intens van kunt genieten als je in je tuin ontspant.

 • Een tuin vol verrassingen

Een beetje mysterie draagt absoluut bij aan romantiek. In een romantische tuin ontdek je telkens weer nieuwe plekjes en ornamenten. Verschillende elementen dragen hieraan bij. Doe hieronder leuke ideeën op. 

 • Kronkelende paden

Bij het zien van een weelderig, slingerend pad vraag je je af: wat zit daarachter? Slingerpaadjes zijn een absolute must in romantische tuinen en cottage tuinen. De organische vormen sluiten perfect aan bij een romantische stijl en ze leiden je naar verborgen plekjes. Kronkelende paadjes in je tuin maak je bijvoorbeeld van klinkers, grind of natuursteen (bijvoorbeeld stapstenen op een gazon).

 • Een mooie tuinpoort: de entree naar een verborgen parel

Je geeft je tuin een romantische sfeer met één of meerdere tuinpoorten. Heb je een grote tuin, dan is een fraaie tuinpoort als entree fantastisch. Het maakt je nieuwsgierig naar wat de tuin je gaat brengen. Ook in de tuin – in grote tuinen dan– kun je poorten terug laten komen, die leiden naar verschillende gedeeltes in je tuin. Iedere keer dat je door een poort loopt, stap je als het ware een verborgen wereld binnen. Een boog als tuinpoort, begroeid met bloeiende klimplanten (zoals de klimroos) of druiven bijvoorbeeld, is ontzettend romantisch!

 • Creatief met hagen

Met hagen kun je je tuin indelen in verschillende ruimtes. Hierdoor creëer je meer knusse plekjes. Kies voor groene of bloeiende hagen met een natuurlijke uitstraling. Hoe leuk is het als achter een haag bijvoorbeeld een gezellig bankje verstopt zit? 

 • Speelse decoratie voor de oplettende kijker

In een romantische tuin mogen een overdaad aan planten en bloemen niet ontbreken. Kijk je goed, dan zie je hier in een plantenborder ineens een leuk beeldje. Standbeelden passen sowieso perfect in romantische tuinen. Naast een romantische sfeer, zorgen ze voor textuur en een verhaal.

 • Sfeervolle waterpartij

Met een waterornament voeg je naast textuur en dynamiek, romantiek toe aan je tuin. Het geluid van druppelend water werkt rustgevend, vind je niet? Heb je een grote tuin, dan kun je kiezen voor een natuurlijke vijver. Ook in kleine tuinen kun je waterelementen prima terug laten komen, zoals een fonteintje of kleine waterval tegen de schutting.

 • Een sfeervol gazon

Groen doet het altijd goed in romantische tuinen. Tussen alle weelderige bloemen en planten zorgt een gazon voor rust. Een gazon hoeft niet groot te zijn en ook geen steriel groen veld. In een romantische tuin kun je prima een gedeelte lekker wild laten groeien of begroeien met bloembollen. Zo poppen er plots gezellige pareltjes op tussen het gras!

 • Pittoreske bestrating

In een romantische tuin geldt: leg niet te veel bestrating aan en ga vooral voor veel groen. Toch wil je natuurlijk één of meerdere tuinpaden en terrassen aanleggen. Materialen die passen bij pittoreske bestrating zijn bijvoorbeeld klinkers, gebakken natuurstenen en getrommelde bestrating. Wil je een iets modernere look, ga dan bijvoorbeeld voor kleine betonstenen. 

 

Natuur in de romantische tuin

Je maakt je romantische tuin af met groen, veel groen. Natuurlijk groen is de basis van je romantische tuin. Naast een natuurlijke uitstraling, brengen planten een warm, sfeervol en behaaglijk gevoel. Zeg nou zelf: wat zorgt er voor meer romantiek dan heerlijk geurende bloemen en bloeiende klimplanten tegen je pergola? In dit idyllische plekje mag het niet ontbreken aan bloemen, vaste planten, sierheesters en bomen in overvloed. Hulp nodig bij het maken van keuzes hierin? Doe hieronder tuin inspiratie op.

 • Jaarrond een aantrekkelijke tuin

Ieder seizoen van het jaar genieten van een kleurrijke tuin? Dat kan! Kijk bij het selecteren van planten goed naar de bloeitijden en andere karaktereigenschappen. Door wintergroene planten aan je tuin, terras of balkon toe te voegen, heeft deze ook in de koude maanden een groen accent. Dit is ook handig voor hagen. Met groenblijvende hagen die hun bladeren in de winter vasthouden, behoud je het hele jaar door privacy. Daarnaast is het slim om in de border planten en heesters met verschillende bloeitijden te planten. Zodra de ene bloem is uitgebloeid, bloeit een ander op. Tot slot maak je je tuin extra aantrekkelijk en interessant door middel van hoogte- en diepteverschillen. Combineer een gazon en lage border met hoge hagen en bomen. Op deze manier komt er letterlijk meer beweging in je tuin, creëer je verrassingen en raak je niet uitgekeken.

 • Deze beplanting ademt romantiek

We adviseren om af te wisselen tussen planten, struiken en bomen. Ook als je een kleine tuin hebt, kun je bomen integreren, bijvoorbeeld smalle leibomen. In een romantische tuin leg je gezellige borders aan, laat je een prieeltje of pergola begroeien met sfeervolle klimplanten, kleed je je terras aan met diverse planten in pot, creëer je knusse hoekjes met groene of bloeiende hagen en een heerlijk schaduwplekje met een karakteristieke boom. Ontdek hieronder welke soorten bomen en planten romantiek ademen.

 • Borderplanten en terrasplanten

Speelse borders vol bloemen, planten en struiken zorgen voor kleur, sfeer en leven in de tuin. Ze trekken namelijk veel vlinders, bijen en andere insecten aan. Ook dieren dragen bij aan de romantische sfeer in je tuin. Bloemen en vaste planten die goed tot hun recht komen in een romantische border zijn natuurlijk de roos – bij uitstek dé bloem van de liefde in huis en tuin – maar ook de Vlambloem (Phlox), Hersftanemoon, Pioenroos, Zonnehoed, Iris, Geranium, Tulp, Camelia en heerlijk geurend lavendel. Veel van deze planten doen het ook goed in een pot voor op het terras. Door middel van gezellige bloempotten en plantenbakken vol vrolijke bloemen geef je je terras binnen een handomdraai kleur en sfeer. Kies voor planten in rode en roze kleuren en vul aan met witte kleuren en zachte kleuren. 

TIP: In de webshop vind je het Borderpakket romantisch: een selectie aan bloemen en planten met zorg door ons samengesteld. Ideaal, want zo hoef je zelf niet meer na te denken over de juiste combinaties!

 • Klimplanten

De speelse wijze hoe klimplanten je muur, schutting of pergola begroeien zorgt voor gigantisch veel sierwaarde. Met klimplanten fleur je saaie plekjes op, ga je de hoogte in en creëer je dynamiek. De meest romantische klimplant is wederom de roos. Met klimrozen kun je uitstekend saaie hoge wanden begroeien bijvoorbeeld, maar je kunt er ook een spectaculaire rozenboog mee maken. Hoe romantisch is dat? Naast klimrozen zijn de Kamperfoelie, druivenstruik, Klimop en Blauwe regen fantastische klimmers met een romantische uitstraling. 

 • Haagplanten

Door middel van hagen creëer je verschillende ‘kamers’ in je tuin. Op deze manier creëer je gezelligheid en mysterie. Afscheidingen kun je maken met materialen zoals hout, maar natuurlijk ook met groen. Dat oogt nog veel romantischer en knusser! Mooie haagplanten voor de romantische tuin zijn Buxus – geschikt voor vormsnoei – en de onderhoudsvriendelijke haagplant Veldesdoorn of Spaanse aak. Naast groene hagen kun je kiezen voor bloeiende hagen, zoals een sfeervolle Hortensia haag bijvoorbeeld.

 • Bomen en heesters

Echt de hoogte in ga je natuurlijk met bomen en grote heesters. Het is afhankelijk van of je een grote tuin of kleine tuin hebt, welke keuzes je hierin maakt. Vaak wordt gedacht dat bomen niet besteed zijn aan kleine tuinen. Toch is dat niet waar: ook voor kleine tuinen heb je geschikte bomen, zoals smalle leibomen of zuilbomen. Heb je het geluk van een grote tuin? Kies dan voor bomen en heesters met speelse, uitwaaierende vormen, zoals meerstammige bomen, voor volume. Bomen en heesters die jouw tuin een vleugje romantiek geven zijn de Magnolia met prachtige bloemen, Sierappel (Malus) met schitterende bloesem en herfstkleuren, een bijzondere wilg met sierlijke hangende takken en Hortensia met spectaculaire bloemen in talloze kleuren.

 

Laat je inspireren

Hoe doe je tuin inspiratie nu het best op? Door te kijken naar andere tuinen natuurlijk! Laat je inspireren door onderstaande afbeeldingen van voorbeeld tuinen en kom erachter wat jij wel en niet mooi vindt.

 

Hulp nodig? Kies voor een tuinontwerp op maat!

Hoewel je een romantische tuin geen strakke inrichting vereist zoals in strakke tuinen, heb je wel een goed ontwerp nodig voor je je romantische tuin aanleggen gaat. Hoe kom je hieraan? Bij Bomenenzo hebben we de juiste mensen om je hierbij te helpen! We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van tuinen op maat en staan te popelen om jouw droomtuin te realiseren. Je kunt door ons een 2D-tuinschets of 3D-tuinontwerp laten maken en je romantische tuin laten aanleggen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier meer informatie en vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek en offerte aan.

Terug

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00