Platanen-vervellen

Advies van JanDirk

 

Veel platanen zijn deze zomer aan het vervellen. Het is normaal dat de schors loslaat, maar door de hoge temperaturen en droogte gaat het dit jaar sneller en valt het meer op.

 

Kan dit kwaad?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken om de boom. De schors valt eraf, omdat het water eruit is. Onder deze schors zit alweer de nieuwe schors, welke nu nog licht van kleur is. Het vocht uit de oude schors is terug gegeven aan de nieuwe schors. Door de droogte is het water eerder uit de schors en laat deze sneller los.

 

Periode van warmte en droogte.

In ons klimaat laat de schors normaal gesproken langzaam aan los, waardoor dit minder vaak opvalt. Als u op vakantie bent in Frankrijk bijvoorbeeld, zult u zien dat ook daar de platanen in hoog tempo hun schors los laten. Dit komt omdat de lente en zomers daar droger en warmer zijn.

 

Groeit mijn dakplataan hierdoor minder vol?

De loslatende schors heeft geen invloed op de volheid van het dak. U krijgt nog steeds heerlijke schaduw en de boom groeit steeds voller. Om hem goed in model te houden, moet u hem regelmatig snoeien.

Ook is in deze periode extra vocht voor de boom belangrijk.

Let wel op: Een dakplataan snoeien in de zomer, kan wat irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Een Plataan vangt nl. stof op met zijn bladeren. Ook de viltige beharing aan de onderzijde van het blad kan wat irritatie veroorzaken.

 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00