De meerstammige steeneik (Quercus ilex) die steeds populairder wordt in Nederland. De bladhoudende steeneik is erg winterhard en kan goed tegen wind en in het bijzonder zeewind. De steeneik kan geplant worden als prachtige solitair in uw tuin en kan goed staan in zowel een kleine als een (middel) grote tuin.
De Quercus ilex is beter bekend onder de naam steeneik. Deze wintergroene eik komt van oorsprong uit Zuid Europa maar wordt ook steeds vaker aangetroffen in de Nederlandse tuin. Het voordeel van de steeneik is dat hij winter groen en winterhard is, hij kan kortstondig tot -15 graden Celsius goed verdragen. De jonge Quercus ilex kunt u beter wel inpakken tijdens vorst. Daarnaast stelt de eik weinig eisen aan de grond. Hierdoor kunt u de boom overal plaatsen. Tevens is de eik goed bestand tegen wind en zeewind, waardoor de boom ook goed kan staan in kust gebieden. In de Spaanse bergen wordt de Quercus ilex rond de 25 meter hoog, in Nederland zal dit lager zijn door de langzame groei van de eik. Het voordeel van de langzame groei is dat de boom weinig onderhoudt vergt. De bladeren van de eik zijn dik een leerachtig. De bladeren zijn voorzien van een hulstachtige, getande rand. De steeneik wordt veelal als solitair, sierboom, aangeplant en is een echt verrijking voor uw tuin. De steen eik bloeit rond de maand mei goudgele, mannelijke katjes. De vrouwelijke bloemen aan de boom zijn onopvallend en groen. Later verschijnen er grote eivormige eikels aan de twijgen van de steeneik.
Doordat de meerstammige steeneik bladhouden is kunt u eigenlijk hele jaar door, behalve net voor en tijdens vorst, snoeien. U geeft de steeneik dan een uitdunningssnoei. Hiermee wordt bedoeld dat u de boom niet ingrijpend gaat snoeien maar alleen dode takken of takken die naar binnen groeien verwijderd. De ideale periodes voor het snoeien van de meerstammige steeneik zijn in juni-juli en maart-april. U kunt er voor kiezen om de eik bijvoorbeeld in cilindervorm te snoeien, daardoor leent de steeneik zich bijzonder goed voor strakke tuinen. Ook kunt u een meer natuurlijke vorm geven aan de eik door hem zo min mogelijk te veranderen tijdens het snoeien. Wanneer u een strakke vorm wilt behouden kunt u ook rond eind oktober-november de uitstekende takken van de eik wegsnoeien.
Raadzaam is om de eerste jaar na het planten van de eik de boom water te geven wanneer het niet genoeg geregend heeft. Is het een week droog geweest of heeft het minimaal geregend? Geef dan één keer per week de eik water. Tijdens extreme warme, droge periodes kunt u twee tot drie keer per week water geven. De steeneik heeft in het voorjaar vooral veel water nodig. Dit is het eerste jaar van aanplanten erg belangrijk.
Het is belangrijk dat u de steeneik plaats op een niet te natte bodem. De bodem moet dus goed vocht doorlatend zijn, mocht dit niet het geval zijn dan kunt u eventueel een drain aanleggen. Tevens is het belangrijk dat u de boom niet te diep plant, hierdoor kan de steeneik niet overleven. Plant de boom even diep als bij de kwekerij gedaan is, dit kunt u gemakkelijk zien door de donkere kleur op de onderkant van de stam. Het donkere gedeelte heeft in de grond gestaan en zal nu ook weer de grond in moeten. Na het aanplanten van de boom is het belangrijk dat u de eik water geeft. Zo verdwijnt het lucht uit de bodem en raken de wortels de aarde goed. Teven is het goed om twee steunpalen aan beide zijden van de jonge boom te plaatsen en deze met de boom te verbinden. Hierdoor kan de boom niet scheefwaaien of afscheuren. Wanneer de boom groeit en sterker is geworden kunt u deze palen verwijderen.