Inspiratie kleurrijke tuin

Houd jij van kleur? Dan is je tuin bij uitstek dé plek om los te gaan. Een kleurrijke tuin maakt je direct vrolijk en brengt veel sfeer. De natuur heeft ons gelukkig al prachtige kleuren gegeven en zelf kun je door middel van accessoires nog meer mooie kleuren aan je tuin toevoegen. Je kunt het zo bont maken als je wilt. Kies voor één kleurenpalet en behoud de rust of combineer diverse kleuren voor een speels effect. Ongeacht je stijl: als het weer het in het voorjaar weer toelaat om lekker in de tuin te zitten, geniet je intens van de kleuren en geuren om je heen. Maar ook na de zomer kun je kleur in de tuin behouden. Lees verder en ontdek hoe jij jouw tuin, terras of balkon het hele jaar opfleurt. We hebben veel ideeën, tips en voorbeelden voor je verzameld ter inspiratie!

Borderbeplanting paars
Inspiratie voortuin met fruitbomen
Border met rozen
Romantische tuin met veel kleur
Kleurrijke tuin met bolbomen
Romantische beplanting terras
Kleurrijke vlindertuin
Kleine tuin met borders
Beplanting rondom trampoline
Steeneiken langs oprit
Kleurrijke border met vaste planten
Kleurrijke border met openhaard
Roze paarse borderbeplanting

Een kleurrijke tuin in jouw stijl

Bij een kleurrijke tuin denk je wellicht direct aan een drukke tuin, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Kleur vormt de basis en brengt sfeer in je tuin. Wil je het rustig houden? Dan adviseren we een kleurenpalet te kiezen. Zo voeg je mooie kleurtinten toe aan je tuin, maar wordt het geen bont geheel. Houd je juist wel van een bonte look? Dan zijn er minder restricties en combineer je simpelweg kleuren die jij mooi vindt! Je kunt natuurlijk een bepaalde tuinstijl in je achterhoofd houden. Een romantische of landelijke stijl bevat vaak kleuren als roze, rood, paars en wit. Een Japanse tuin houdt het vooral bij veel groentinten en een Mediterrane tuin bij warme kleuren. In een moderne, strakke tuin kun je diverse kleuren combineren in strakke borders of strakke bloembakken bijvoorbeeld. Ga je all the way? De Engelse cottage tuin is jouw inspiratie, een tuin waar de natuur lekker haar gang kan gaan en aan kleur geen gebrek is. Kortom: je kunt alle kanten op met een kleurrijke tuin! Overigens hoef je geen grote tuin te hebben, ook een balkon kun je omtoveren tot gezellige plek.

 

Kleurrijke tuinaccessoires

De natuur heeft ons natuurlijk al schitterende kleuren gegeven, daarover later meer. De kleuren van je bloemen, planten, struiken en bomen kun je prachtig laten terugkomen in je tuinaccessoires. Dat doe je zo:

 • Een vrolijke zithoek

Een heerlijke loungehoek mag natuurlijk niet ontbreken in je tuin. Afhankelijk van je stijl en wensen, kies je voor een comfortabele loungebank, romantisch Frans bistrot zitje of natuurlijke houten tuinmeubels. Of als je het geluk van een grote tuin hebt een combinatie van meerdere zitjes! Je kunt kiezen voor tuinmeubels in uitgesproken kleuren, maar deze ook in basiskleuren houden en het geheel opleuken met accessoires. Met kleurrijke kussens, sfeervolle kleedjes en gezellige kaarsen maak je jouw gezellige zithoek af.

 • Gezellige tuinverlichting

Ook tuinverlichting is een belangrijk punt om te halen. Met verlichting maak je het gezellig in je tuin en laat je kleuren ook ’s avonds spreken. Tuinverlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 • Geef je tuinafscheiding kleur

Kijk je tegen een saaie muur of schutting aan? Deze kun je gemakkelijk opfleuren met decoratie. Daarnaast is het een leuk idee om je buitenmuur of schutting een kleur te geven. Dit hoeft niet meteen een knalkleur te zijn, een subtiele kleur zorgt direct al voor veel sfeer. 

TIP: Of laat je schutting of muur begroeien met prachtige klimplanten! Van bloeiende klimrozen tot groen Klimop: de mogelijkheden voor een kleurrijke, natuurlijke tuinafscheiding zijn eindeloos. 

 • En meer!

Tot slot zijn vrolijke bloempotten onmisbaar in een kleurrijke tuin. Ook hier kun je kiezen voor een kleurenpalet of je combineert juist diverse kleuren met elkaar. Op een terras of balkon staat het ontzettend leuk om diverse maten bloempotten bij elkaar te zetten. Andere tuinaccessoires om kleur in je tuin te brengen zijn beeldjes, een tuinvloerkleed en kunst aan de muur.

 

Kleurrijke planten: de sfeermakers in je tuin

In een kleurrijke tuin mogen mooie bloeiende planten uiteraard niet ontbreken. Bloemen en planten zijn vaak verkrijgbaar in diverse kleuren, dus kun je deze in jouw lievelingskleuren kiezen. Waar ga jij voor: rood, roze, paars, blauw, wit, groen, oranje of geel? Witte en groene kleuren creëren rust in je tuin, rode en roze kleuren geven een romantisch tintje en oranje of gele kleuren hebben een vrolijke, warme uitstraling. Naast kleur zorgen wilde bloemen en planten voor heerlijke aroma’s en de komst van nuttige insecten zoals vlinders, bijen en hommels. Een levendige tuin is hiermee gegarandeerd! Lees verder en ontdek hoe je van jouw tuin een feestje vol kleur en geur maakt. 

 • Kleuren combineren

Kies allereerst welke kleuren je terug wilt laten komen in je tuin. Je kunt kleuren kiezen die dicht bij elkaar liggen of grotere tegenstellingen maken. Een kleurrijke border is in ieder geval onmisbaar in een gezellige tuin. Varieer hierin qua soorten planten: combineer planten met verschillende structuren en kleuren, en ga voor hoge en lage planten. Door te kiezen voor bloeiende tuinplanten met andere bloeitijden, geniet je lang van je border. Is de ene bloem uitgebloeid, dan popt de ander op. Behalve in een kleurrijke border kun je planten en bloemen goed met elkaar combineren in plantenbakken. In een gemengde container kun je meerdere kleuren terug laten komen. Ook oogt het erg gezellig als je kleurrijke bloemen in potten bij elkaar zet op je terras of balkon.

 • Groen in allerlei soorten

Bloemen zijn natuurlijk de ultieme, sfeermakers! Ze brengen kleur en leven in de tuin door de komst van vlinders, bijen en hommels. Naast een prachtige bloemenzee heb je ook groene planten, struiken en – als je de ruimte bent – bomen nodig om volume te creëren in je tuin. Door hoogteverschillen aan te brengen krijg je een dynamische tuin. Combineer bijvoorbeeld een laag gazon en bodembedekkers met grotere struiken en eventueel een boom. Door op verschillende plekken in de tuin kleurrijke planten terug te laten komen, is je tuin vanuit alle hoeken interessant. Met bodembedekkers zorg je er praktisch voor dat je het uitzicht op vrolijke bloemen niet laat verpesten. Verder kun je éénjarige planten het best combineren met bloeiende vaste planten. Deze geven jarenlang plezier. Wat grotere beplanting betreft, kun je kiezen voor groene heesters en/of bloeiende heesters en bomen. Je hebt natuurlijk prachtige bloesembomen, maar ook boompjes die schitteren met prachtige bladeren, zoals de Japanse esdoorn. Kleur haal je dus niet alleen uit bloemen, maar ook door groenbladige of roodbladige eyecatchers.

 • Het hele jaar kleur in je tuin

Geniet je er ook zo van als het in het voorjaar warmer wordt buiten, de bomen weer bladeren krijgen en bloemen kleur toevoegen aan je tuin? Zo’n kleurrijke tuin hoeft zich niet te beperken tot het voorjaar. Ook de rest van het jaar kun je van een vrolijke tuin genieten. Dit doe je door beplanting te kiezen met verschillende karaktereigenschappen. Voeg wintergroene planten, struiken en/of bomen toe voor jaarrond kleur. Deze behouden hun bladeren het hele jaar, waardoor je ook tuin ook in de winter een groen accent heeft. Daarnaast is het slim om bloeiende planten te combineren met verschillende bloeitijden. Voorkom dat je in een border bijvoorbeeld enkel voorjaarsbloeiers plant. Door voorjaarsbloeiers te combineren met zomer-, herfst- en zelfs winterbloeiers geniet je het hele jaar van kleur! 

Kleurrijke toppers per seizoen

 • Voorjaar

In het voorjaar fleurt je tuin op met de sierlijke bloemen van de Magnolia, lieve hemelsblauwe bloemen van de bodembedekkers Kleine maagdenpalm, een intens gekleurde Rhododendron of sterke en ook wintergroene Skimmia in bloei. Ook Geraniums komen tot bloei in de lente en schitteren met hun veelzijdige kleuren tot in de herfst! 

 • Zomer

Kleurrijke toppers in de zomer zijn bijvoorbeeld de Hortensia met prachtige kleuren, rijkbloeiende en semi-wintergroene bodembedekker Klokjesbloem en de koningin onder de bloemen: de roos. Wanneer je in de zomer van kleur én geur wilt genieten, ga dan voor Lavendel of een Vlinderstruik. Beide prachtig gekleurd en zeer aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels, waardoor jouw tuin echt tot leven komt. In de nazomer geniet je intens van kleur in de tuin met de vrolijke Zonnehoed in diverse kleuren, prachtig paarse bloeiende plant Salie en IJzerhard (Verbena bonariensis) met prachtige paarse bloemetjes en een sierlijke, losse groeiwijze. Deze vaste plant combineer je bijvoorbeeld prachtig met siergrassen. Hiervan heb je ook bloeiende soorten, zoals Leliegras en Lampenpoetsersgras. 

 • Herfst

Wil je kleur aanbrengen in je herfsttuin? Met de Herfstanemoon en Herfstaster bijvoorbeeld, die beiden vrolijke kleurrijke bloemen hebben, houd je het zomergevoel nog even vast!

 • Winter

Tot slot hoef je in de winter niet tegen een kale, kleurloze tuin aan te kijken. Naast dat wintergroene planten onmisbaar zijn, kun je kleur aanbrengen met winterbloeiers. Denk aan de Kerstroos, Sneeuwbal, of lang en uitbundig bloeiende Camellia of Japanse roos met wonderschone roosachtige bloemen in romantische kleuren.

 • Houd je kleurrijke tuin mooi

Je wilt natuurlijk alles halen uit je tuin. Bij het planten en onderhouden van je tuin houd je daarom rekening met de volgende punten. Let bij het ontwerpen en aanplanten op de wensen van je kleurrijke planten. Bloemen houden vaak van zon, dus let erop dat je ze een voldoende zonnige standplaats (volle zon of halfschaduw) geeft. Zo voelen ze zich snel thuis en geniet jij intens. Voor een optimale groei en bloei hebben bloeiers veel energie nodig. Je geeft ze daarom het best bemesting en bij droog weer voldoende water tijdens het groeiseizoen. Merk je tijdens de bloeiperiode uitgebloeide bloemen op? Verwijder deze dan direct. Vaak word je beloont met een herbloei!

 

Doe inspiratie op

Hieronder vind je mooie voorbeeldtuinen als bron van inspiratie. Van welke kleurrijke tuinen word jij blij? Bekijk onderstaande voorbeelden en ontdek de mogelijkheden! Zie je wat moois? Klik op de afbeelding en ontdek welke planten hier gebruikt zijn. Deze vaste planten kopen doe je gemakkelijk via de webshop of rechtstreeks in onze kwekerij.

 

Hulp nodig? Kies voor een tuinontwerp op maat!

Het is natuurlijk het mooist als je tuin het hele jaar en op meerdere plekken kleur bevat. Dit vraagt wel om een goede planning en ontwerp. Kunnen we je hierbij helpen? Dat doen we graag! Bomenenzo is gespecialiseerd in het ontwerpen van droomtuinen. We gaan met liefde aan de slag om de tuin van je dromen te realiseren. Benieuwd naar de mogelijkheden? We kunnen jouw kleurrijke tuin ontwerpen, maar ook je kleurrijke tuin aanleggen.

Terug

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00