Tegels eruit, groen erin!
Wanneer het kwik begint te stijgen en je vaker in de tuin vertoeft, is enige verkoeling wel zo fijn. Dat kan door de aanschaf van dak- of parasolbomen en zonwerende schermen die veel schaduw bieden. Toch zal een betegelde tuin in hartje zomer veel warmte vasthouden. Het is dus een goed idee om tegels uit de tuin te halen en meer ruimte voor beplanting te maken. Waarom? Dat lees je in deze blog!
Tegels eruit, groen erin: waarom?
Tegels uit de tuin halen biedt veel voordelen:
Het regenwater zakt beter in de bodem weg.
Tegels uit de tuin halen voorkomt wateroverlast, aangezien het water na een regenbui direct de grond in gaat. De waterplassen worden minder en de stenen zullen minder snel verzakken. Tegels eruit zorgt voor een natuurlijke waterafvoer.
Je tuin wordt op warme zomerdagen minder warm.
Door tegels eruit te halen zal de temperatuur in de tuin dalen. Planten verdampen namelijk water en koelen de lucht af. Een groene tuin biedt dus meer verkoeling dan een tuin met tegels en dat staat weer garant voor minder hittestress en een natuurlijke airco op de achtergrond!
Meer groen verhoogt de biodiversiteit.
Tegels uit de tuin halen bevordert een natuurlijk bodemleven met ruimte voor dieren en insecten, zoals bijen, vlinders en vogels. Een groene tuin met bloemen, struiken, bomen en planten vormt een mooie natuurlijke leefruimte voor mens en dier.
Tegelwippen
Genieten van een groene oase begint met het weghalen van tegels uit de tuin en daarmee dus met tegelwippen. Je verwijdert simpelweg het verharde oppervlak of de tegels en onthard daarmee je tuin. Wat overblijft is een dor, vlak zandpakket waar planten waarschijnlijk niet op zullen groeien. Je zou dus eerst de grond moeten omspitten en de bodemkwaliteit moeten verbeteren. Daarna kun je aan de slag met het beplanten van jouw verkoelende, groene tuin!
Plan van aanpak
Voordat je je handen uit de mouwen steekt en een begin maakt met tegels wippen kan het handig zijn om een plan van aanpak te maken. Misschien heb je een begroeid terras of een weelderig tuinpad in gedachten, welke tegels moeten plaatsmaken voor een lapje groen en zijn er specifieke planten of bodembedekkers die niet mogen ontbreken?
Als je dit allemaal in kaart hebt gebracht kunnen de tegels eruit! Houd ook wat aanplantgrond, biologische tuinaarde of potgrond en een schep(je) achter de hand. Dat maakt het tegelwippen stukken efficiënter!
Stap 1: tegels wippen
Als je alle benodigdheden paraat hebt, kan het tegelwippen beginnen! Haal de tegels eruit en plaats een schep tegen de zijkant van een tegel om hem omhoog te duwen. Tegelwippen gaat vrij makkelijk wanneer de eerste tegel eenmaal uit de grond is. Ligt de beoogde tegel precies in het midden? Steek dan eerst de rand rondom de tegel schoon (met een onkruidmes bijvoorbeeld) en wrik de tegel er vervolgens uit.
Stap 2: bodemkwaliteit verbeteren
Na het tegelwippen zul je de bodemkwaliteit moeten verbeteren. Schep ongeveer 5 tot 10 cm zand weg en meng de aarde met aanplantgrond of tuinaarde. Een goede bodem is het halve werk en draagt bij aan het behoud van een vitale tuin met gezonde planten. Vandaar dat je de bodem goed moet omwoelen. Het zand onder de tegels bevat weinig lucht en de bodem is vaak te zuur. Kalk strooien kan de zuurgraad in balans brengen en vormt een goede basis voor het groen in je tuin.
Stap 3: tegels eruit, planten erin!
Nu het tegels eruit zijn en de bodem luchtig oogt, komen de planten om de hoek kijken. Graaf voor elk plantje een apart gat en dompel ze nog eens (met pot en al) in een emmer met water onder. Hierdoor kan de aarde zich met water volzuigen, voordat de pot verwijderd wordt en de plantjes (deel) in de grond verdwijnen. Voeg nog wat extra aanplantgrond toe en druk de grond dan stevig aan. Rond het geheel af met wat plantenvoeding in de vorm van organische meststof. Dat bevordert een gezonde, groene tuin met een prachtige bloei.
Extra: tegels eruit, gras erin?
Wat voor plantjes geldt, geldt ook voor gras. Strooi de graszaadjes over het gewenste oppervlak, bedek ze met een dun laagje aarde en geef tot slot wat water. Zo geniet je in een mum van tijd van een verkoelende grasmat onder je voeten!
Tegels eruit, planten erin: tips
Zoek je nog naar inspiratie voor een groene tuin? Het toverwoord is variatie! Let op een mooie overgang tussen hoge en lage planten en plaats bij voorkeur een boom die schaduw biedt en een handige nest- of schuilplaats voor vogels en insecten is. Een border met bodembedekkers, heesters en kleurrijke bloemen houdt onkruid in toom en zorgt voor een levendige tuin met bijen, vlinders en hommels.
Bij Bomenenzo.nl vind je allerlei soorten bomen, struiken en groenblijvende tuinplanten om je tuin op-en-top groen te maken. Wat dacht je van geraniums, ligusters of bodembedekkers, zoals sedum, carex en vinca minor? Bekijk ook onze biodiversiteitpakketten eens. Deze pakketten maken van jouw tuin een kleurrijk, groen paradijs en houden het ecosysteem in balans.
Terug