Welke planten zijn giftig voor katten en honden?

Welke planten zijn giftig voor katten en honden?

 

Planten, bloemen, struiken: ze zijn een lust voor het oog en niet weg te denken uit tuinen en binnenruimtes. Als huisdierbezitter gun je je hond of kat uiteraard het beste. Helemaal wanneer je viervoeter vaak in de tuin te vinden is. Een klimop of Oleander struik oogt weliswaar mooi, maar vormt een heus gevaar wanneer je hond of kat er eenmaal aan knabbelt. Welke planten zijn giftig voor honden en welke voor katten? Dat lees je hier!

Welke planten zijn giftig voor katten

Katten zijn echte jagers. Als de zon eenmaal schijnt, glippen ze graag de tuin in om hun territorium af te bakenen, verschillende geurtjes achter te laten en urenlang te zonnen. Alhoewel katten en honden graag gras eten – dat overigens geen gevaar vormt − kan het zomaar voorkomen dat ze ‘per ongeluk’, uit verveling of nieuwsgierigheid een hap van een plant nemen en ziek worden. Je doet er dus goed aan om te weten welke planten gevaarlijk zijn voor katten en honden. Een diervriendelijke tuin is wel zo fijn!

Giftige bloemen en planten voor katten zijn o.a.:

- Anemoon (Anemone)

- Blauwe maagdenpalm (Vinca Minor)

- Brem struik (Cytisus)

- Hortensia (Hydrangea)

- Hulst (Ilex crenata)

- Kerstroos (Helleborus niger)

- Klimop (Hedera Hibernica), zowel het blad als de bessen

- Laurier (Prunus laurocerasus)

- Oleander (Nerium Oleander)

- Rododendron 

- Taxus (Taxus baccata)

- Vijg (Ficus carica)

Let op! Ook bloemen, zoals narcissen, hyacinten, tulpen, lelies en irissen zijn giftig voor katten. 

Welke planten niet giftig voor katten

Zijn er ook planten die niet giftig zijn voor katten? Uiteraard! Met gras in de tuin zit je altijd goed. Zelfs siergrassen, zoals Zegge (Carex) of Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuriodes) vormen geen gevaar. Het is voor katten overigens heel normaal om af en toe vers gras te eten. Ze houden van de smaak en het zou zelfs de spijsvertering bevorderen.

Benieuwd naar meer diervriendelijke planten? Ook deze planten zijn niet giftig voor katten:

- Aromatische planten, zoals wilde tijm (Thymus serpyllum) en salie (Salvia)

- Niet woekerende bamboe (Fargesia)

- Bananenplant (Musa)

- Beukenhaag (Fagus Sylvatica)

- Kattenkruid (Nepeta)

- Lavendel (Lavandula angustifolia)

Welke planten zijn giftig voor honden

Honden zijn sociale dieren. Ze houden van het buitenleven en graven er vrolijk op los. Ook rennen en snuffelen, met hier en daar een plasje, is typisch hondengedrag. Bewegen en ontdekken staan dus hoog op het lijstje van een hond. Jij als baasje doet er goed aan om de planten, struiken en bloemen in je tuin onder de loep te nemen. Zijn ze wel veilig? Planten die giftig zijn voor honden wil je uiteraard vermijden of op z’n minst buiten de speelzone van je hond planten. De volgende planten zijn giftig voor honden:

- Brem (Cytisus)

- Buxus (Buxus Sempervirens

- Chinese Kamperfoelie (Lonicera Nitida Maigrun)

- Eucalyptus (Cidergomboom)

- Hortensia (Hydrangea)

- Kerstroos (Helleborus)

- Laurierkers (Prunus laurocerasus)

- Oleander (Nerium Oleander)

- Rododendron

- Taxus (Taxus baccata), de bessen met zaadjes zijn zeer giftig!

- Thuja (Thuja occidentalis)

- Vijgenplant (Ficus)

Let op! Ook moestuinen met sjalot, bieslook, prei en knoflook (zogenoemde allium soorten) kunnen een gevaar (maag- en darmproblemen) voor je hond vormen. Dat geldt ook voor tomatenplanten en voorjaarsbloemen, zoals krokussen, tulpen, hyacinten en het lelietje-van-dalen of boterbloemen.  

Planten die niet giftig zijn voor honden 

Gelukkig bestaan er ook heel wat trucjes om je hond voor gevaarlijke planten en struiken te behoeden. Geef hem bijvoorbeeld een kluif of een speeltje en leidt hem af. Je kunt je hond ook trainen om van de planten af te blijven. Het veiligste is echter om struiken en planten te kiezen die niet giftig zijn voor honden, zoals:

- Bananenplanten (Musa)

- Calathea (calathea orbifolia)

- Graslelie (chlorophytum)

- Krulvaren (Nephrolepis)

- Orchideeën 

- Palmbomen (met uitzondering van de Cycas palm) 

Tip: Heb je vragen over de aanschaf van specifieke tuinplanten, bomen en struiken of zou je graag meer willen weten over specifieke planten die niet giftig zijn voor honden of katten? Neem dan gerust contact op! Wij geven je graag persoonlijk advies. Ook kun je gebruikmaken van onze handige aanplantservice.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00