Verplaatsen bomen

Advies van JanDirk

Wij willen het tuinontwerp veranderen maar dan moet onze boom een meter opschuiven. Kan dat?

Dit soort vragen horen wij regelmatig en in dit artikel proberen wij een helder antwoord te geven.

 

Voordat een boom zomaar eruit gestoken wordt is het raadzaam met een aantal zaken rekening te houden.

  • Leeftijd
  • Formaat
  • Moment van verplanten
  • Nazorg
 

De leeftijd en omvang van een boom is bepalend of het kan en of het de moeite waard is. Bomen die al enkele decenia op een plaats staan hebben een enorm wortel gestel. Deze bomen zullen vaak dood gaan na het verplanten. Een boom met een stam omtrek van 35 á 40 centimeter is nog goed te doen. Deze staan vaak een jaar of 12 en kunnen goed overleven.

Verplant de boom in de winter. In de wintermaanden is de boom in rust en staan de sapstromen stil. Snoei de boom alvorens te verplanten. Snoei ongeveer een derde van de kroon weg. De maat van de kluit moet in verhouding zijn met de boom. Als we het voorbeeld van de 35 cm. omtrek stam aanhouden kunt u er een kluit aan steken van zo'n 85 cm. diameter. In dit geval zal de kluit niet te tillen zijn en heeft u een graafmachine nodig om de boom uit het plantgat te halen. Kluiten tot zo'n 55 cm. doorsnede zijn nog met de hand door 1 persoon te tillen. 

Graaf het nieuwe plantgat voldoende ruim uit en plant de boom niet dieper dan hij stond. Het eerst jaar na het verplanten zal de boom extra water nodig hebben. Zeker in warme weken goed bijhouden. In dit jaar gaat de boom opnieuw wortelen en zal hij iets moeilijker uitlopen. Tevens is hij gevoeliger voor ziektes en aantastingen.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00