Wanneer moet ik mijn boom snoeien

Wanneer moet ik mijn boom snoeien

Advies van JanDirk

Wat is de beste tijd om bomen te snoeien?

Als het blad van de bomen gevallen is, is het de beste tijd om bomen te snoeien. Doordat de takstructuur bij een kale boom goed zichtbaar is weet u welke takken het beste weggehaald kunnen worden.

 

Wanneer moet u snoeien en wat gaat het gemakkelijkst:

Veel mensen vinden snoeien een moeilijk kawei. Vaak weet men niet welke bomen er gesnoeid moeten worden. Snoeien is erg belangrijk voor een boom, vooral als de boom voor de sier in aangeplant. Als een boom niet gesnoeid wordt, zal deze een enorme kroon ontwikkelen, waardoor er andere bomen/planten in het nauw worden gedreven. Door de boom te snoeien ontstaat er een gezonde kroon. U kunt de boom snoeien door kruisende en verkeerd geplaatste takken (bijv. takken die niet in de goede richting groeien of die bijv. heel dicht op elkaar staan) af te knippen. Hierdoor ontstaan er minder schuurplekken op de bast en is er minder kans op infecties.

Belangrijk is om bij het snoeien rekening te houden met de natuurlijke groeiwijze. Als u teveel snoeit bestaat de mogelijkheid dat de vorm van de kroon verloren gaat. Als de boom volwassen is kunt u er voor kiezen om alleen de dode, zieke of beschadigde takken weg te snoeien. Sommige bomen geven een enorm zware kroon, waardoor uitdunnen noodzakelijk is.

 

Bolbomen

Bolbomen hebben 2 snoei-momenten. In het najaar kunt u de takken terug knippen tot 30-40cm. Hierdoor kunnen ze in de winter nog een stukje invriezen. In het voorjaar kunt u deze dan terug knippen tot 10cm boven de ent (dikkere gedeelte in de stam). Bij een bolcatalpa is het raadzaam om deze in het najaar ook tot 30-40cm terug te knippen en dan pas eind april helemaal terug te snoeien.

 

Leibomen

Bij leibomen kunt u takken die u wilt behouden in het rek knopen met bindbuis (zie accessoires). De overige takken kunt u tot de hoofdtak of de stam weg knippen. Een Sierpeer kunt u het beste pas snoeien na de bloei.

Als de boom ieder jaar netjes wordt gesnoeid, geeft dit minder kans op problemen. De kroon zal zich dan evenwichting ontwikkelen, waardoor de stam en de kroon sterk genoeg zijn om een storm te trotseren.

 

Hagen:

Een haag kunt u het beste in het najaar snoeien/scheren. Dit kunt u doen d.m.v. een heggeschaar. Een bladverliezende haag mag het gehele jaar door gesnoeid worden. Een bladhoudende haag kunt u het beste snoeien tussen half mei en half juni en evt. nog een keertje in september/oktober. Kijk wel uit met warme zomermaanden. Het is dan beter om niet te snoeien. Uw haag kan dan verbranden, waardoor er lelijke, bruine plekken ontstaan.

U kunt de haag in een piramide vorm snoeien. U houdt dan de haag aan de bovenzijde iets smaller dan onder. Hierdoor krijgen alle takken evenveel licht.

 

Gereedschap:

Heel belangrijk is het om scherp gereedschap te gebruiken. Hierdoor ontstaan mooie, schone wonden die snel helen. Tevens werkt scherp gereedschap erg makkelijk en wordt het snoeien een leuk karwei voor in het najaar. U kunt voor het snoeien van bomen een snoeischaar of takkenschaar gebruiken.

Bomenenzo.nl levert snoeischaren van Felco.

Heb je nog andere vragen, bijvoorbeeld wanneer bomen te planten of iets over de prijzen of bezorging? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00