Meest gemaakte fouten bij het bemesten van je tuin

Meest gemaakte fouten bij het bemesten van je tuin

 

Bijna iedere plant, boom of heester heeft baat bij wat extra voeding. Zo kunnen ze optimaal groeien en bloeien of zelfs vruchten produceren. Je tuin bemesten is dus een goed idee - toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten! Als je het niet op de juiste manier doet, kan het zelfs averechts werken. Daarom zetten wij de meest gemaakte fouten tijdens het bemesten van je tuin op een rij.

1. Verse mest gebruiken

Stalmest kun je als mest voor je tuin gebruiken, maar niet direct als het uit de stal komt. Deze mest moet je zeker een jaar, soms zelfs langer, laten liggen. Pas als de mest niet meer naar mest ruikt, is het genoeg verteerd om te kunnen gebruiken in je tuin. Gebruik je wel verse mest, dan is dit snel te veel voor je planten, en kunnen ze ‘verbranden’. 

2. Verkeerde samenstelling gebruiken

Het is belangrijk om de juiste mest te kiezen voor het juiste doel. Iedere meststof heeft een bepaalde samenstelling (stikstof, fosfor, kalium) die past bij een bepaalde soort boom of plant. Zo bevordert stikstof de bladgroei, kalium zorgt voor een rijke bloei en fosfor stimuleert de wortelgroei.

Bij Bomenenzo vind je de nodige meststoffen van het merk DCM, die speciaal zijn ontwikkeld voor een bepaalde plant- of boomsoort. Denk aan Hortensia meststof, fruitbomen meststof, siergrassen meststof, meststof voor rozen en ga zo maar door! 

3. Te veel of te weinig mest

Geef je planten niet te weinig meststof, maar zeker ook niet te veel! Wat de juiste hoeveelheid is, verschilt per boom, plant of haag. Lees daarvoor goed de gebruiksaanwijzing van zowel de meststof als de instructies van de plant of boom zelf. Het kan helpen om een tuinkalender bij te houden. Zo weet je precies wanneer je wat moet bemesten in je tuin! 

TIP: Het is belangrijk om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen en de juiste hoeveelheid toe te passen.

4. Kunstmest gebruiken

Kunstmest laat je planten snel groeien, maar het is slecht voor het bodemleven in je tuin. Aangezien de gezondheid van je bomen en planten begint bij een goede bodem, is het verstandiger om organische meststoffen te gebruiken. 

Bij Bomenenzo.nl vind je enkel biologische meststoffen. Ze zorgen voor een gezonde groei en hebben een langdurige werking. Je vindt bij ons meststoffen en bodemverbeteraars van het merk DCM. De voeding van DCM bestaat uit veel voedingselementen die geleidelijk worden afgegeven. Deze meststoffen hebben een werking van maar liefst 100 dagen! 

5. Bemesten in de hitte

Nog iets wat je beter niet kunt doen, is bemesten tijdens langdurige warme en droge perioden (hittegolf). Je bomen en planten hebben in zo’n periode alle energie nodig om te kunnen overleven. Door te bemesten stimuleer je groei, maar creëer je ook een grotere waterbehoefte en dat is tijdens een hittegolf juist lastig. Je kunt dan dus beter even wachten tot de weersomstandigheden weer wat minder extreem zijn.

6. Bemesten zonder vocht

De meststoffen worden het best opgenomen door de bodem als de omstandigheden vochtig zijn. Het meest ideaal is om te bemesten vlak voor een regenbui. Op die manier spoelt de voeding langzaam de grond in. Voorlopig geen regen op komst? Dan kun je er ook voor kiezen om te sproeien direct na het bemesten. 

7. Volledig vertrouwen op mest

Hoewel het belangrijk is voor je planten, kun je niet alleen maar vertrouwen op bemesting. Ook een gezond bodemleven is essentieel voor een gezonde groei en bloei. Een goede bodemstructuur zorgt voor een sterke plant met een goed wortelstelsel. Dat maakt de planten bovendien beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. Je kunt de kwaliteit van je bodem o.a. goed houden door jaarlijks compost toe te voegen, groenbemesters te zaaien en de grond weinig te verstoren. 

8. Bemesten op het verkeerde moment

Alles draait om timing in de tuin en dat geldt ook zeker voor bemesten. Een veelgemaakte fout is het bemesten op het moment dat de plant niet in staat is om voedingsstoffen op te nemen, denk aan momenten van droogte of buiten het groeiseizoen.Over het algemeen is het beste moment om te bemesten in het voorjaar of de vroege zomer. Dan zijn de planten actief aan het groeien en kunnen ze de voedingsstoffen goed gebruiken.

9. pH-waarde van de bodem negeren

Een belangrijke factor voor een voedzame bodem is de pH-waarde. Als de pH-waarde te hoog of te laag is, kunnen planten de voedingsstoffen in de mest niet goed opnemen, zelfs als je de juiste soort en hoeveelheid gebruikt. Het is belangrijk om de pH-waarde van je bodem te checken en eventueel aan te passen voordat je gaat bemesten. De zuurgraad aanpassen doe je door bijvoorbeeld kalk te strooien.

De ideale pH-waarde van de bodem in je tuin ligt tussen 6,5 en 7,5. Dan is de verhouding tussen zuren en basen in de bodem in evenwicht en voelen de meeste tuinplanten zich goed.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00