Hoe plant ik een boom?

Hoe plant ik een boom?

  • 1. Graaf een ruim plantgat waar het wortelgestel of kluit makkelijk in past. Hou ongeveer 1/3 groter dan de kluit aan. Indien er een harde laag in de grond zit is het beter deze te verwijderen zodat er geen water in het plantgat blijft staan.
  • 2. Bij bomen met een kluit mag de ijzeren korf nooit verwijderd worden. De kluit  is soms ook ingebonden met jute. Om te voorkomen dat de kluit uit elkaar valt en de wortels bloot komen te liggen is het belangrijk de jute erom te laten zitten. Jute is natuurlijk afbreekbaar. Met poten kan de jute gewoon mee de grond in. Wanneer u de korf of jute wel verwijderd bestaat de kans dat de kluit uit elkaar valt en het wortelgestel beschadigd. Hierdoor vervalt tevens uw garantie.

    

    Let op: Een zak van worteldoek (zwart/ruw) moet wel verwijderd worden! 

  • 3. Plant de boom op de juiste diepte. U kunt dit zien doordat de stam die in de grond heeft gestaan een andere kleur heeft dan er boven. Wanneer dit niet duidelijk is de boom net met de wortels onder de grond plaatsen.

    

  • 4. Mocht de grond erg nat zijn dan is het verstandig om drainage aan te leggen. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u het beste de boom iets hoger planten (terpje). De boom staat dan met de wortels voor de helft in het plantgat en voor de helft er boven. Hierna goed aanvullen, zodat alle wortels bedekt zijn.

    

  • 5. Vul nu het gat aan met een halve zak aanplantgrond en de uitgegraven grond, het beste is om dit samen te mengen.
  • 6. Plaats vervolgens 2 boompalen naast de boom om scheefwaaien of afscheuren van de wortels te voorkomen. De palen 30 tot 40cm van de boom af zetten. Plaats de palen door middel van een grondboor voor minimaal 1/3 in de grond en sla deze nog is goed na met een grote hamer. Wanneer u er voor kiest 1 boompaal te plaatsen, plaatst u deze dan aan de windkant.
  • 7. Verbind nu de palen met de boom door middel van boomband  en nagels, deze zijn bij ons te bestellen onder accessoires
  • 8. Let op: Bij nieuwe aanplant is het verstandig geen worteldoek en grind te plaatsen rond de stam. Laat een boomspiegel (ruimte rond de boom) van ongeveer 50cm.

De kwekerij van Bomenenzo

Onze boom kwekerij staat in de Betuwe. Daar kweken we op 10 hectare grond 100 verschillende soorten bomen, planten en struiken. Onze medewerkers hebben veel ervaring en kennis die ze graag met u delen. Wilt u advies over de aankoop en het onderhoud van uw boom? Op dinsdag t/m vrijdag zijn wij geopend van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn wij van 8.30 tot 12.00 uur geopend. Komt u liever een ander tijdstip langs, maak dan van te voren een afspraak. Wij geven u graag een rondleiding over onze kwekerij. Ons aanbod

We hebben een zeer groot assortiment. Wij bieden veel bomen, haagplanten en accessoires aan in allerlei maten. In onze online bomen webwinkel plaats u eenvoudig en snel uw bestelling. Wij bezorgen in heel Nederland. 

Vragen?

In onze webshop kunt u direct een mooie boom bestellen. Heeft u vragen over u bestelling of wilt u een afspraak maken om onze kwekerij te bezoeken? Bel dan naar 0344-228100 of stuur een email naar info@bomenenzo.nl

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00