Betula nigra

Zwarte berk

v.a.: € 87,50

Formaat
Stamomtrek 8-10cm
€ 87,50
Stamomtrek 10-12cm
€ 137,50
Stamomtrek 12-14cm
€ 158,50
Prijs totaal
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag
De Betula Nigra, ook wel bekend als de Zwarte of Rode Berk, is een Berk met een grillige stam, onregelmatige kroon en hangende takken. De sierboom heeft diepgroene bladeren die in de herfst verkleuren tot prachtige geel blad. De Betula Nigra kan tussen de tien en vijftuin meter hoog worden.

Onze voordelen:

Zoek je een sterke en sierlijke middelgrote boom? Dan is de Betula nigra (Zwarte Berk/ Rode Berk) een uitstekende keuze. Deze blikvanger heeft een grillige stam, onregelmatige kroon en veelal afhangende takken. De speelse Zwarte Berk of Rode Berk dankt zijn twee Nederlandse namen aan een van de meest opvallende kenmerken: de decoratieve schors. Op jonge leeftijd is de stam wit tot geelbruin, maar later kleurt deze van zalmrood tot bruinrood naar bijna zwart. De bast is sterk afbladderend en krullend en daarom bijzonder decoratief. Hiermee onderscheidt de Betula nigra zich van andere Berken, die vaak bekend staan om hun witte bast. Verder heeft de sierboom diepgroene, glanzende bladeren met een dubbel gezaagde rand, die in de herfst mooi geel kleuren. Hierna valt het blad van de Zwarte Berk, maar de bijzondere bast en grillige groeiwijze vormen een mooi wintersilhouet en maken de bladverliezende boom alsnog een fraaie aanvulling op de wintertuin. Vroeg in het jaar bloeit de Betula zeer rijk met opvallende, 8 cm lange, geelgroene katjes. Deze worden door vlinders gebruikt om zich voor te planten en de zaden zijn een voedingsbron voor vogels, waardoor de Rode Berk ook bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.

Van oorsprong groeit de Betula nigra op vochtige grond, maar ook op drogere plaatsen gedijt de zeer winterharde en makkelijke boom. De snelgroeiende Berk wordt gemiddeld tien tot vijftien meter hoog en is daarom perfect voor grotere tuinen!

Lees meer

Het verzorgen van de Zwarte Berk is gelukkig niet moeilijk. Daarnaast is de Betula nigra zeer goed winterhard, waardoor je je in de wintermaanden geen zorgen hoeft te maken om deze topper. De Berk is een bladverliezende boom, wat inhoudt dat de boom zijn bladeren in de herfst/ winter laat vallen en in het voorjaar opnieuw uitloopt. Het snoeien van de Betula nigra is niet noodzakelijk. Wel adviseren we om dode en kruisende takken of takken die in de weg zitten, terug te knippen. Ook als je de boom in een bepaald model wilt houden, kun je prima snoeien. Zorg ervoor dat je de Berk in de zomer, herfst of winter snoeit, wanneer de boom in ruststand is. Hierna komt een sterke sapvorming op gang en kun je door middel van snoei bloeding veroorzaken.

Lees meer

Heb je de Betula nigra geplant? Geef de jonge boom in de eerste periode genoeg water om goed te kunnen wortelen. Een nieuwe boom heeft water nodig om aan te kunnen slaan. Eenmaal goed geworteld, hoef je de Zwarte Berk alleen bij warm en droog weer nog extra water te geven. Van oorsprong groeit dit type boom op vochtige grond. Op een vochtige, moerasachtige grond groeit de Betula nigra dan ook zeer goed. Echter, deze sterke boom gedijt ook op drogere gronden.

Lees meer

De onregelmatig en grillig groeiende sierboom is als solitair een prachtige aanwinst voor grotere tuinen. De Betula nigra past zich gemakkelijk aan verschillende bodems en standplaatsen aan, wat het een makkelijke boom maakt. De voorkeur gaat uit naar een plek in de zon of halfschaduw en vochtige grond. Ook op drogere grond gedijt de Zwarte Berk echter prima. Het enige wat deze boom niet goed verdraagt is een kleigrond met hoge pH-waarde. Zorg voor voldoende ruimte bij het aanplanten en genoeg water na de aanplanting, zodat de Betula nigra goed kan gaan groeien.

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Betula nigra
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
No Questions
Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!