Apenboom

Araucaria araucana, Slangenden

v.a.: € 24,50

Formaat
Hoogte 20-25cm
€ 24,50
Hoogte 60-80cm
€ 87,50
Hoogte 80-100cm
€ 102,50
Prijs totaal
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

De Apenboom heeft zijn leuke naam te danken aan zijn bijzondere vorm en sierlijke takken. Deze opvallende soort Conifeer heeft schubachtige naalden en is wintergroen. Je geniet dus het jaarrond van deze prachtige groene verschijning.

Onze voordelen:

Wil je je tuin verrijken met een sierlijke, opvallende conifeer? Dan is de Araucaria araucana, die geliefd is om zijn bijzondere vorm en takken, een topkeuze. De indrukwekkende boom heeft veel namen, waaronder Slangenden, Apenboom, Apenpuzzel, Apetreiter en Apeverdriet. Wij noemen het de Apenboom, die niet alleen een leuke naam heeft, maar ook een leuke boom is om te zien. Kenmerkend zijn de unieke, symmetrische, in kransen staande takken, die bezaaid zijn met stekelige, schubbige naalden. De glanzend groene, buitengewoon scherpe naalden blijven ook in de winter aan de boom zitten en zorgen jaarrond voor een mooi groen accent in de tuin. Daarnaast heeft de Apenboom een decoratieve schors, die grijs en gerimpeld is als een olifantshuid. Volwassen exemplaren dragen bruine kegels met een doorsnede van wel 15 cm! Als jonge boom heeft de Apenboom een breed piramidale vorm tot kegelvorm en takken tot aan de onderkant. Later groeit de Araucaria araucana uit tot hoogstam boom met een rondere kroon, waarbij de takken meer gaan doorhangen. In Chili, waar de unieke boom vandaan komt, kan de Apenboom wel 40 meter hoog worden, maar in een Nederlandse tuin moet je eerder denken aan een volwassen hoogte tussen de 6 en 10 meter. Door al deze kenmerken is de imposante Araucaria araucana een echte blikvanger, die als solitair het best tot zijn recht. 

Let op: De naalden van de Apenboom zijn erg scherp en dus houd je kinderen het best uit de buurt van de boom.

Ben je benieuwd waar de grappige naam Apenboom vandaan komt? De boom heeft zijn naam te denken aan een van de eerste Westerlingen die de bijzondere boom zag en zei dat het zelfs voor een aap een gepuzzel moest zijn om erin te klimmen. Hierdoor werd de Araucaria araucana ‘Monkey puzzle’ genoemd, wat in het Nederland Apenboom is geworden. De naam Slangenden duidt op de slangvormige takken met schubbige naalden.

Lees meer

Onderhoud heeft de Apenboom weinig nodig. De hoogstam boom hoeft niet echt gesnoeid te worden. Eventueel kun je te lange scheuten in het voorjaar inkorten om de boom mooi in model te houden. Als je dode takken opmerkt, snoei je deze weg tot op het groene hout. De winterharde Araucaria araucana is verder onderhoudsvrij. Zorg voor een beschutte standplaats en een vochthoudende tot vochtige, maar goed doorlatende, matig voedselrijke en licht zure bodem voor een optimaal resultaat.

Lees meer

Heb je de Apenboom geplant? Geef de jonge boom in de eerste periode genoeg water om goed te kunnen wortelen. Eenmaal goed geworteld, hoef je de Araucaria araucana niet vaak meer water te geven. Alleen tijdens langdurige droogte en tijdens de groeiperiode geef je de boom water om uitdroging te voorkomen. Voor de Slangenden is een vochthoudende tot vochtige, maar goed doorlatende bodem ideaal.

Lees meer

Vanwege de bijzondere vorm en slangachtige, schubbige takken is de Apenboom een echte eycatcher. De groenblijvende boom is een kleurrijke aanvulling op de wintertuin, die als solitair het best tot zijn recht. Geef de imposante Araucaria araucana voldoende ruimte en een beschutte standplaats in de zon of halfschaduw. Verder zijn een vochthoudende tot vochtige, maar goed doorlatende, matig voedselrijke en licht zure grond gewenst. Door gebruik te maken van speciale aanplantgrond ben je verzekerd van een luchtige bodem en krijgt de jonge boom de juiste voedingsstoffen voor een goede start. Na de aanplanting geef je de Apenboom water om te kunnen wennen aan de bodem en goed te kunnen wortelen.

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Apenboom
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
No Questions
Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!