Hoe snoei je een hoogstam Fruitboom

Hoe en wanneer snoei je Hoogstam fruitbomen?

 

Een hoogstam Kers, Pruim en Noot snoei je in de zomer, na de oogst. In de winter snoeien we deze bomen niet, omdat de kans op ziektes toeneemt.

Een Appel en Peer kan zowel in de winter als in de zomer worden gesnoeid. Het beste snoeitijdstip voor Appel- en Perenbomen is afhankelijk van het doel van de snoei.

 

Wintersnoei:

Bij het snoeien in de winter stimuleer je de scheutvorming. Takken die worden ingekort, zullen sterk vertakken en terug groeien. Rond de snoeiwonden zullen er sterk verticaal groeiende scheuten ontstaan.

Als je groei wilt in de boom, is dit interessant. Hoe vroeger je snoeit in de winter, hoe sterker de groei.

Bij wintersnoei is door de kale boom een goed overzicht op welke takken te snoeien. De boomstructuur is goed zichtbaar.

Wintersnoei kan van december tot maart. Bij strenge vorst is snoeien af te raden.

 

Zomersnoei:

Snoeien in de zomer, remt de scheutvorming. Takken die gesnoeid worden in de zomer zullen niet terug groeien. Ook herstelt de wond snel. Dit is een belangrijke reden om in de zomer te snoeien.

In de zomer zijn fruitbomen actiever waardoor de wond snel hersteld.

Een andere reden om in de zomer te snoeien is om extra voedingstoffen naar de takken met vruchten te leiden. De bladeren van de gesnoeide takken vragen geen voedingsstoffen en ook valt er meer licht op de vruchten. In de zomer zie je duidelijk waar meer licht in de boom moet komen en kun je de takken die zorgen voor teveel schaduw weghalen.

Zomersnoei kan van half juli tot half september.

 

Belangrijk is om te snoeien bij droog weer. Als het regent is de infectie van snoeiwonden vele malen groter.

Zorg altijd voor schoon en scherp snoeigereedschap. Hierdoor maakt u gladde wonden, welke snel helen. Heeft u met het gereedschap eerst andere bomen gesnoeid, maak eerst uw gereedschap schoon!