Parrotia persica

Perzisch ijzerhout

v.a.: € 195,00

Formaat
Stamomtrek 10-12cm
€ 195,00
Stamomtrek 12-14cm
€ 245,00
Prijs totaal
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

De Parrotia persica, of Perzisch ijzerhout, is een langzaam groeiende boom die in de herfst prachtige kleuren krijgt. Deze prachtige winterbloeier zorgt er voor dat je tuin er ook in de winter prachtig uitziet. In de herfst kleuren de bladeren donker oranje en verschijnen er prachtige, kleine rode vruchten aan de boom.

Onze voordelen:

Zoek je een prachtige middelgrote boom om solitair aan te planten in de tuin? Dan stopt je zoektocht hier. We laten je namelijk graag kennismaken met de Parrotia persica, ook bekend als Perzisch ijzerhout, die zeker niet teleur stelt. De karakteristieke boom heeft diverse prachtige eigenschappen, die om de beurt in de spotlights staan. In februari en maart, nog voor het uitlopen van het blad, bloeit de Parrotia persica – na een aantal jaren – met fijne, spinachtige, felrode bloemen op het kale hout. Hierna verschijnen de glanzende bladeren, waar Perzisch ijzerhout het meest om geliefd is. Het blad loopt donkergroen uit met een rode rand en vertoont in de herfst intense gele, oranje en rode kleuren. De spectaculaire herfstkleuren zijn werkelijk schitterend en vallen al van ver op. De bijnaam ‘Vlambloem’ heeft de blikvanger hieraan te danken. Na de herfstverkleuring valt het blad van de middelgrote boom, maar zelfs dan is de Parrotia persica nog aantrekkelijk. Een ander kenmerk komt dan namelijk in de schijnwerpers te staan: de grillige takken, bijzondere stam en schors. Perzisch ijzerhout siert met een lichtgrijze stam met paarsbruine vlekken en afbladderende schorsplaten. Dit is vooral bij oudere bomen zeer decoratief. 

Door het fraaie uiterlijk, maar ook door het zeer winterharde, sterke en onderhoudsarme karakter, is de grillige en vroegbloeiende eyecatcher een verrijking voor iedere tuin! Met een totale hoogte tussen de zeven en tien meter is de langzaam groeiende Parrotia persica een mooie aanwinst voor grotere tuinen, maar door middel van snoei ook toe te passen in kleinere tuinen. 

Lees meer

Perzisch ijzerhout is gemakkelijk te onderhouden en daarom geschikt voor iedere tuinier. Snoeien is niet vereist door de langzame groei en decoratieve grillige takken, die de boom van nature heeft. Deze zijn karakteriserend voor de bladverliezende Parrotia persica en wil je daarom zoveel mogelijk in hun waarde laten. Wanneer je dood of beschadigd hout opmerkt, snoei je dit uiteraard wel weg, het liefst in de late winter of het vroege voorjaar. Perzisch ijzerhout verdraagt snoei overigens wel goed en kan ook in vorm (blokvorm, leivorm of dakvorm bijvoorbeeld) gesnoeid worden of kort worden gehouden om in kleinere tuinen gebruikt te kunnen worden. Het best bemest je de vroege bloeier in het voorjaar, zodat deze vol energie het nieuwe groei- en bloeiseizoen ingaat. Verder is de Parrotia persica ongevoelig voor ziektes en ongedierte en bestand tegen diverse (weers)omstandigheden als droogte, vorst en luchtverontreiniging, waardoor je zorgeloos kunt genieten van deze sterke topboom.

Lees meer

Na het aanplanten geef je de Parrotia persica water. Een nieuwe boom heeft genoeg water nodig om te kunnen wortelen en aan te slaan. Zodra je boom goed geworteld is, hoef je alleen nog maar extra water te geven tijdens warme, droge periodes. Perzisch ijzerhout houdt van een licht vochtige, niet te droge grond. Kletsnatte grond is echter ook weer niet gewenst en daarom dient de bodem goed doorlatend te zijn, zodat overtollig water gemakkelijk weg kan lopen.

Lees meer

Ben je klaar om de Parrotia persica te planten? Deze middelgrote boom is een prachtige solitair, die zowel in grote tuinen als kleine tuinen (mits laag gehouden door middel van snoei) toegepast kan worden. De vroege bloeier laat zich eenvoudig in vorm snoeien en is daarom bijvoorbeeld ook in blok-, lei- of dakvorm te snoeien. Voordelig is dat Perzisch ijzerhout niet veeleisend is wat de grondsoort betreft en eigenlijk in alle gronden goed groeit. Wel verlangt de bladverliezende boom naar een humusrijke, licht zure, niet te droge, maar goed doorlatende grond. We adviseren om gebruik te maken van speciale aanplantgrond, wat de bodem lekker luchtig en voedzaam maakt. Zo krijgt de jonge boom een goede start! Daarnaast is een standplaats in de volle zon of halfschaduw gewenst en voldoende ruimte, zodat de zeer winterharde en droogtebestendige Parrotia persica goed kan gaan groeien. Heb je de sierboom geplant? Geef dan voldoende water, zodat de nieuwe boom goed kan wortelen en aan kan slaan.

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Parrotia persica
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
No Questions
Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!