Oude berk

Betula

v.a.: € 750,00

Formaat
Totaal hoogte 6 meter
November 2021
€ 750,00
delivery icon

15,00 verzendkosten,
bij bestellingen vanaf €300,00 bezorgen wij gratis.

De Berk is een inheemse, krachtige boom die vrij oud maar bovenal heel hoog kan worden. De Berk (wetenschappelijke naam: Betula) komt van nature voor op het Noordelijk halfrond. Hierdoor doorstaat de Berk onze koudste winters moeiteloos. Een grote, oude Berk siert uw tuin op schitterende wijze. De boom gaat goed samen met de meeste tuinontwerpen en geeft uw erf een natuurlijke, serene sfeer.

Onze voordelen:

De Berk of Betula: wat is dat voor boom?

De Berk of Betula is een oersterke, winterharde boom met een mooie uitstraling. Opvallend aan berkenbomen is dat de bast van de stam afbladdert. Doordat de schors zich continu vernieuwt, komt deze in lange repen los van de stam. De nieuwe bast kan wit, rood of bruin zijn: dit is afhankelijk van de soort Berk. Sommige berken hebben opgaande takken, andere soorten worden gekenmerkt door hun hangende takken. In het voorjaar bloeit de Berk met hangende katjes. Dit geeft een mooi effect. De bladkleur van de Berk is lichtgroen. Berkenbomen hebben een eeuwenoude historie. Hierdoor spreken ze tot de verbeelding. Veel tuiniers planten dan ook graag een Berk aan in hun tuin: ze brengen immers een natuurlijke en enigzins mysterieuze sfeer met zich mee. 

Waarom kiezen voor een oude Berk in uw tuin?

Het planten van een oude Berk in uw tuin brengt veel voordelen met zich mee. Uw tuin krijgt direct een andere, meer volwassen uitstraling. In Engeland zijn de zogeheten "mature gardens" niet voor niets zo populair: een tuin met mooie oude bomen en volgroeide planten is sfeervol en biedt een schitterend aangezicht. Grote bomen creëren daarnaast schaduw en een fraaie verandering van de lichtval. Zo ontstaat er een mooi en natuurlijk geheel waarvan u optimaal geniet als u naar uw tuin kijkt of er tijd in doorbrengt. Jonge bomen hebben bovendien veel verzorging nodig. Koopt u een grote, oude Berk? Dan hebben wij deze verzorging u op de kwekerij reeds uit handen genomen. U geniet dus van het eindproduct: een imposante, gezonde Berk die uw tuinlandschap een markant karakter geeft. Grote, oude Berken zijn geschikt voor middelgrote en grote tuinen.

Oude Berk kopen? Kies voor sterke en vitale grote bomen

Als u een oude Berk wilt kopen voor uw erf, is het van belang dat u kiest voor een vitale en sterke boom waarvan u lange tijd kunt genieten. Een Berk die op een gezonde manier is uitgegroeid tot een oude boom maakt minder kans op ziekten en plagen. Bij Bomenenzo kunt u grote, oude Berken kopen die professioneel onderhoud en specialistische verzorging hebben gekregen op de kwekerij. Onze oude Berk is dus sterk en gezond en wordt direct vanuit onze eigen kwekerij geleverd. 

Eigenschappen van de Berk of Betula:

  • Winterhard: Ja
  • Bloeitijd: April-Mei
  • Vruchten: Vruchtkatjes
  • Bladkleur: Lichtgroen
  • Groenblijvend: Nee
  • Standplaats: Zon/halfschaduw
  • Hoogte:15-20 meter
Lees meer

Een oude Berk onderhouden

Berken zijn bomen die op bijna elke standplaats goed gedijen. Zelfs op drassige bodems voelt de Berk of Betula zich prima thuis. Te droge gronden zijn echter niet optimaal voor de Berk. Heeft u een droge grond in uw tuin? Dan raden we aan om die te verbeteren voordat u de Berk aanplant. De Berk kan het beste in de zon of halfschaduw staan. Voordat u een oude Berk gaat kopen, is het verstandig om duidelijk te hebben waar u de boom neer wilt zetten.

Oude Berken hebben minder onderhoud nodig dan jonge bomen die net zijn aangeplant. De Berk heeft over het algemeen geen heel intensief onderhoud nodig. Toch is er een aantal zaken waarop u moet letten als u een grote Berk in uw tuin neerzet. We leggen u graag uit welke zaken dit zijn, zodat u optimaal bent voorbereid.

Oude Berkenboom snoeien

De Berk is een snelgroeiende boom. Om deze reden kunt u hem het best af en toe snoeien. Zo houdt u de Berk in vorm. Berkenbomen worden doorgaans in november en december gesnoeid, voordat de sapstroom op gang komt. Dit gebeurt in januari. Als u de boom later in het jaar snoeit zal hij gaan bloeden en veel sap verliezen. Sommige tuiniers geven de Berk in de zomer een zeer lichte snoeibeurt, waarbij enkele dunne takken worden geknipt om de boom een nette uitstraling te geven. Dit kan niet zoveel kwaad: bij lichte snoei zal de Berk niet gaan bloeden. Wel is het snoeien in de winter makkelijker, omdat de takken minder zwaar zijn: de Berk heeft dan zijn blad immers laten vallen.

Gebruik bij het snoeien van een oude Berk altijd schoon en scherp materiaal. Zo voorkomt u dat de snoeiwonden te groot worden of, in een ernstig geval, geïnfecteerd raken. Een Berk wordt meestal getopt: u zaagt de boom af op de gewenste hoogte. Hierdoor zullen er vrij rap nieuwe scheuten ontstaan. Deze kunnen op hun beurt weer eens in de 2 jaar worden teruggesnoeid.

Hebben oude Berken bemesting nodig?

In principe hebben oude Berken geen bemesting nodig. Wilt u de Berk toch een extra dosis voedingsstoffen en mineralen toedienen? Strooi dan in het voorjaar wat organische mestkorrels rond de wortels van de boom.

Lees meer

Berk water geven: wel of niet nodig?

Of en wanneer uw oude Berk water nodig heeft hangt van verschillende factoren af. Doorgaans is het geven van water aan grote, oude bomen maatwerk: hoe is de boom er zelf aan toe? Hoe voelt de grond aan? Is het een warme, droge zomer of juist niet? Kijk altijd goed naar de Berk en bepaal wat de boom nodig heeft. Doorgaans is het een goed idee om tijdens langere perioden van droogte extra water aan de Berk te geven. Dat mag best een flinke hoeveelheid zijn, maar overdrijf het niet.

Lees meer

Oude Berkenboom planten

Het planten van een oude Berkenboom in uw tuin is een behoorlijke klus. Om grote bomen in uw tuin te planten raden we aan gebruik te maken van onze aanplantservice. Volwassen bomen zijn immers behoorlijk groot en zwaar. Ook hun kluit is vaak erg groot, waardoor er een groot plantgat gegraven moet worden. Om alles vlekkeloos te laten verlopen komen onze professionals graag bij u langs. Wij hebben niet alleen een uitgebreide expertise op dit gebied, maar beschikken ook over de juiste materialen en machines om grote bomen aan te planten. Neemt u gerust eens contact met ons en ontdek wat we voor u kunnen betekenen.

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Oude berk
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
No Questions
Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!