Tuinkalender mei

Tuinkalender mei

De zon laat zich vaker zien, de dagen worden warmer en je tuin komt meer en meer tot leven. In de zonnige meimaand hoor je de vogels in je tuin fluiten en zie je ze druk in de weer zijn. Vlinders en bijen komen af op de zoete nectar. Een gezellige boel! De zomer is in aantocht en dat merk je aan alles. Kleurige borders en voorjaarsbloeiers nodigen uit om heerlijk te genieten in de tuin. Dan moet je tuin natuurlijk wel klaar zijn. Welke klussen je in mei te wachten staan lees je in de tuinkalender voor mei.  

 

Maak je kleurrijke en levendige tuin compleet

IJsheiligen
Na de ijsheiligen (half mei) is de kans op vorst geweken en mogen je potplanten weer naar buiten. Laat ze eerst even ‘afharden’ door ze een paar dagen ’s avonds naar binnen te halen. Zo raken de planten gewend aan de temperatuur buiten. In mei kun je (voorgezaaide) eenjarige planten, tweejarige planten en vaste planten ook direct in de volle grond planten als de kans op nachtvorst geweken is. En zomerbloeiende bloembollen poten. 

Maak je terras zomerklaar
Tijd om je terras nu echt af te maken, zodat je hier heerlijk kunt ontspannen op zonnige meidagen. Heb je nog potten over? Plant hier fleurige voorjaarsbloeiers of zomerbloeiers in. Ook leuk is het om hanging baskets te vullen met planten. Kleed je terras aan met veel bloeiende eenjarige planten of bloeiende vaste planten, maar ook met kaarsjes en andere gezellige decoratie. 

Water geven
Dat het warmer wordt, betekent ook dat je vaker water zult moeten gaan geven. Je kunt je bomen en planten beter eens per week wat meer water geven in plaats van telkens een klein beetje. Vooral jonge planten hebben bij zonnig weer regelmatig en voldoende water nodig, omdat ze water diep in de volle grond nog niet kunnen opnemen. De zon laat de bovenste laag vocht snel verdampen en dus zul je de jonge planten moeten helpen deze maand. Geef het liefst ’s ochtends een plant water in mei. 

TIP: Heb jij al een regenton in de tuin? Regenwater opvangen is beter voor de planten, beter voor het milieu en beter voor de portemonnee.

Maaien maar!
Mei is een topmaand als het gaat om grasgroei. Je gazon heeft twee maanden per jaar (mei en augustus) een groeispurt. Het gras groeit deze maand hard en kleurt mooi groen. Voor het behoud van een strak gazon zul je dan ook regelmatig moeten snoeien. Vergeet daarnaast niet om voeding te geven voor gezond en mooi groen gras. Merk je kale plekken op? Zaai dan bij.

Is je vijver al klaar?
Heb je je vijver al schoongemaakt? Zo niet, dan kun je dat deze maand doen. Haal algen uit je vijver, dun planten uit en plant ze opnieuw. Eventueel kun je nieuwe waterplanten toevoegen uit je vijver. Zorg ervoor dat je in mei ook waterlelies bemest.

Mei moestuinmaand
Dit is het moment om je moestuin verder te zaaien en aan te planten. Mei is een echte moestuinmaand. Je kunt nu bijna alles planten en zaaien, omdat de kans op nachtvorst geweken is. Waar kun jij over een paar maanden mee koken en tafelen? Overigens kun je in mei zaaien én oogsten. Diverse groentes zijn nu klaar om geoogst te worden, zoals rabarber, spinazie en sla.

 

Tijd om deze bomen en planten te snoeien en bemesten

Er zijn een aantal vaste planten die in de maand mei graag gesnoeid worden. Hieronder lees je welke te snoeien planten op de tuinkalender van mei staan. Let erop dat je altijd schoon en scherp snoeigereedschap gebruikt om ziekten en plagen te voorkomen. 

Hagen
mei is de perfecte maand om hagen te snoeien. Denk aan groenblijvende hagen als de Buxus, Liguster, Hulst en coniferen. Door ze nu te snoeien, ontwikkelen jonge scheuten en bladeren beter. Je haag snoeien doe je het best op een bewolkte dag; snoeiwonden genezen dan beter. Na het snoeien op een bewolkte dag is het zaak dat je de haag of hagen bemest. Met organische mest voeg je mineralen en voedingsstoffen toe aan de grond. De haag krijgt een boost, wordt sterker en groeit beter. 

Let op: Check eerst of er geen vogelnestjes in de haag zitten. 

Bloeiende vaste planten en struiken
Een andere plant die deze maand aan de beurt is, is de Rhododendron. Een Rododendron snoeien doe je direct na de bloei, vaak is dat halverwege mei. Snoei de tak boven een rozet van de bladeren af. Voor de bloeiende sierheester geldt: snoei is groei en bloei! Andere bloeiende vaste planten die je in mei goed kunt snoeien zijn rozen op stam en klimrozen. Geef na het snoeien organische mest om een goede groei en bloei te stimuleren.

 

Kleine klussen

Heb je nog tijd voor wat kleinere klussen? Op de tuinkalender mei kun je hiermee aan de slag:

Zorg voor voldoende steun
Staan jouw hoge planten er stevig bij? Ondersteun hoge planten, klimplanten of planten met zware planten nu, zodat ze mooi om het steunmateriaal heen groeien en je het straks nauwelijks nog ziet. Door middel van plantensteunen groeien hoge planten de gewenste richting in gaan ze niet hangen.

Bescherm je mooie planten tegen slakken
Je wilt natuurlijk voorkomen dat slakken je mooie planten op eten. Vooral bij Hosta’s en Dahlia’s moet je opletten. Je beschermt de planten door milieuvriendelijke slakkenkorrels te strooien. Ook kun je speciale ringen rond potten en planten plaatsen. 

Verwijder onkruid
Dit klusje keert terug: onkruid verwijderen. Onkruid gaat nu harder groeien en dus is het raadzaam regelmatig onkruid te wieden. Houd je onkruid verwijderen goed bij, dan wordt de klus niet te groot. 

 

Dat was hem weer! Je zonnige tuin, terras of balkon ligt er weer mooi bij. Je kunt nu lekker gaan genieten van het heerlijke lenteweer, de kleurrijke planten om je heen (bijvoorbeeld van de Blauwe regen en Sering) en de dieren die deze maand bezoekjes brengen aan je tuin. Wil je nog meer handige tips ontvangen? Meld je dan aan voor ons nieuwsblad op de website. Zo ga je ieder seizoen goed voorbereid in!

TIP: Kan jouw tuin nog wel wat kleur gebruiken? De mooiste bomen en planten shop je bij Bomenenzo, gemakkelijk online of rechtstreeks in de kwekerij. Bekijk ons ruime assortiment in de webshop en laat jouw favorieten eenvoudig thuisbezorgen. Bij besteding vanaf €300,- geniet je van gratis bezorging! Kies voor een account aanmaken om je bestelling online te kunnen volgen. Je kunt jouw gewenste producten als je wilt ook gratis afhalen in Lienden. Kijk voor meer informatie in de algemene voorwaarden of neem contact met ons op. Ook voor persoonlijk advies staan we graag voor je klaar. 

 

 

 

 

 

 

 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00