Hoe snoei je een Laag- of Halfstam Fruitboom

Hoe en wanneer snoei je Laag- en Halfstam fruitbomen?

 

Fruitbomen worden voornamelijk gesnoeid in de winter. Dit stimuleert de groei van je fruitboom. Door het inkorten van de takken zijn de sapstromen, die veel voedingstoffen aanleveren, krachtig. De takken zullen sterk groeien en vertakken.

Wintersnoei is voor jonge fruitbomen erg belangrijk. De wintersnoei zorgt voor sterkte takken. Zo kunnen ze later veel vruchten dragen.

 

Snoeien is vanaf het eerste jaar belangrijk. Maar hoe doe je dat?

Vormsnoei in het eerste jaar:

Kies 3 tot 5 dikkere takken uit. Deze noemen wij gesteltakken. Deze takken zijn op een regelmatige afstand van elkaar ingeplant.

Door deze te kiezen zorgt u er voor dat ze elkaar later niet kruisen of schuren. Deze gesteltakken staan onder een hoek van 45 tot 60 graden t.o.v. de harttak of stam.

Takken die te strak tegen de stam of harttak aangroeien snoeit u weg. Deze zullen op latere leeftijd problemen geven met de groei.

Takken die niet geschikt zijn voor de groei, snoeit u weg. Let wel op dat u de boom niet beschadigt en snoei iets van de stam af.

 

Vormsnoei in de volgende jaren:

Snoei de verlenging van de gesteltak ongeveer 1/3 in. Let op dat u dit doet bij een naar buitenwijzend oog.

Zeer steil groeiende zijtakken of die tegen de gesteltak aan groeien en zijtakken of takken die in de kruin naar binnen groeien snoeit u weg. Hierdoor is de kans klein op beschadigde stammen of wonden op de takken.

Als de fruitboom een harttak heeft (een tak die verlening geeft a.d. stam) dan kunt  u na een aantal jaar een tweede en hogere krans opbouwen van gesteltakken die daaruit groeien. Zo krijgt u een boom die meer vrucht draagt en openblijft in de kroon. 

Bij laagstammen houden we een afstand tussen de 2 kransen aan van 40-60cm. Bij een halfstam is deze afstand 90-110cm.

 

Wanneer mag je snoeien:

Een Appel en Peer kan gesnoeid worden in de winter tot half maart (of tot de knoppen uitlopen).

Een Kers, Pruim en Perzik wacht je zo lang mogelijk. Dit om besmetting in de wonden te voorkomen.

Jonge Kersen en Pruimebomen worden gesnoeid in maart, net voor de knoppen uitlopen.

Een walnoot mag niet gesnoeid worden in de winter. Dit om doodbloeden te voorkomen.

 

Belangrijk is om te snoeien bij droog weer. Als het regent is de infectie van snoeiwonden vele malen groter.

Zorg altijd voor schoon en scherp snoeigereedschap. Hierdoor maakt u gladde wonden, welke snel helen. Heeft u met het gereedschap eerst andere bomen gesnoeid, maak eerst uw gereedschap schoon!