Vijgenboom
vragen? 0344 22 81 00

Vijgenboom kopen

De vijgenboom is een niet Nederlandse boom die wel degelijk vrucht geeft in ons klimaat. De geselecteerde soorten zijn winterhard en makkelijk in onderhoud. Over het algemeen is eens per jaar snoeien voldoende. De Ficus carica Brown Turkey is goed van smaak en in verschillende maten leverbaar.

Van hoog naar laag sorteren
Van hoog naar laag sorteren

Vijgenboom kopen:

Bij bomenenzo kunt u Vijgenbomen kopen die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Vijgenbomen geven vaak veel en goed vruchten. Een Vijgenboom is makkelijk in onderhoud. Het kopen van een Vijgenboom kunt u nu makkeijk en snel bij bomenenzo.nl

 

Eigenschappen Vijgenboom:

De Vijgenboom komt van oorsprong uit het Middelands zeegebied maar er zijn meerder soorten die ook in het Nederlandse klimaat het goed doen. De Vijgenboom heeft een metaal kleurige, gladde stam en zal wanneer de Vijgenboom ouder word naar donkergrijs verkleuren. De takken van de Vijgenboom zijn knobbelig. Aan de Vijgenboom groeien dikke leerachtige bladeren die bestaan uit 3 tot 5 lobben. De bladeren zijn donkergroen van kleur en ruw behaard, de onderkant van de bladeren bestaat uit witte nerven. De Vijgenboom zal in ons klimaat zo'n 2 tot 4 meter hoog worden. De Vijgenboom kunt u beter in de volle grond plaatsen dit omdat de kans dat de Vijgenboom in een pot bevriest vrij groot is. De Vijgenboom is winterhard maar niet groenblijvend. De grond moet voor de Vijgenboom kalkrijk, voedselarm, goed doorlatend zijn. De grond rond de vijgenboom moet niet beplant worden doordat de Vijgenboom de opgeslagen warmte in de grond weer moet kwijt kunnen. Tijdens de winter zullen er kleine knopjes aan de vijg gaan groeien die zullen uitlopen tot grote vruchten als het winter weer zacht zal zijn. Wanneer het een strenge winter zal zijn en de knopjes niet zullen uitgroeien tot vruchten zal het proces zich in het voorjaar opnieuw voordoen. 

 

Onderhoud Vijgenboom:

De Vijgenboom dient u 1 keer per jaar te snoeien. Snoei de Vijgenboom in de periode van eind november tot januari wanneer al het blad van de Vijgenboom is gevallen. Snoei al het dode hout weg en behoud de vorm door de snoei. Tijdens het snoeien kan uw huid gaan irriteren dit komt door het sap van de Vijgenboom. Tijdens de winter kunt u de Vijgenboom beschermen tegen eventuele vorschade door de grond rond de Vijgenboom af te dekken met afgevallen bladeren.   

 

Water geven Vijgenboom:

Het is belangrijk dat de Vijgenboom de eerste jaren regelmatig extra water krijgt. Zeker als de bladeren slap hangen moet de Vijgenboom water krijgen. Na een paar jaar heeft de Vijgenboom zich goed geworteld en zal deze zelf aan voldoende vocht kunnen komen. 

 

Plantadvies Vijgenboom:

De Vijgenboom word bij voorkeur geplant op een zonnige warme standplaats. Hoe warmer en zonniger de standplaats hoe meer vruchten de Vijgenboom zal geven. 

1. Graaf een ruim plant gat waar het wortelgestel of kluit makkelijk in past. Indien er een harde laag in de grond zit is het beter deze te verwijderen zodat er geen water in het plant gat blijft staan.

2. Bij bomen met een kluit mag de ijzeren korf of jute doek nooit verwijderd worden. Wanneer u dit wel doet bestaat de kans dat de kluit uit elkaar valt en het wortelgestel beschadigd. Hierdoor vervalt tevens uw garantie.

3. Plant de boom op de juiste diepte. U kunt dit zien doordat de stam die in de grond heeft gestaan een andere kleur heeft dan er boven. Wanneer dit niet duidelijk is, plant de boom dan net met de wortels onder de grond.

4. Mocht de grond erg nat zijn dan is het verstandig om drainage aan te leggen. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u het beste de boom iets hoger planten (terpje). De boom staat dan met de wortels voor de helft in het plant gat en voor de helft er boven. Hierna goed aanvullen met tuinaarde, zodat alle wortels bedekt zijn.

5. Vul nu het gat aan met een halve zak aanplantgrond en de uitgegraven grond, het beste is om dit samen te mengen.

6. Plaats vervolgens 2 boompalen naast de boom om scheefwaaien of afscheuren van de wortels te voorkomen. De palen 30 tot 40cm van de boom af zetten. Plaats de palen door middel van een grondboor voor minimaal 1/3 in de grond en sla deze goed na met een grote hamer. Wanneer u er voor kiest 1 boompaal te plaatsen, plaatst u deze dan aan de windkant.

7. Verbind nu de palen met de boom door middel van boomband  en nagels, deze zijn bij ons te bestellen onder accessoires