Walnotenboom
vragen? 0344 22 81 00

Walnotenboom

Van hoog naar laag sorteren
Van hoog naar laag sorteren

Groei en Bloei van Walnotenbomen:

De meeste Walnotenbomen zijn zelfbestuivend. Een enkel soort geeft meer vrucht als er een bestuiver wordt bijgeplaatst. Dit staat per soort aangegeven in de eigenschappen.

Bij veredelde rassen zullen na 4-5 jaar de eerste noten aan de boom gaan groeien. 

 

Walnotenboom aanplanten:

De beste planttijd voor de Walnotenboom, Juglans regia, uit de volle grond is november t/m maart. In de lente en de zomer kunt u de Juglans regia planten met een kluit of pot geteeld.

Het plantgat voor de Walnoot moet +/- 30-60cm breed en 25-30cm diep gegraven worden. Als de onderlaag erg hard is, adviseren wij om deze los te maken.

De beste grondsoort voor de groei van Walnotenbomen is vruchtbare, goed waterdoorlatende grond. De Juglans regia wortelt diep, waardoor de onderlagen ook losser moeten zijn. Walnotenbomen houden niet van zure grond. De pH-waarde van de grond moet tussen 6,5 en 7,5 liggen (Juglans regia tolereert  pH-waarde 5,5 tot 8,5). 

U mag niet snoeien aan de wortels, alleen gebroken of beschadigde wortels mogen worden weggeknipt. De bovenste wortels moeten 5-7cm onder de grond. Als grondverbeteraar bij aanplant adviseren wij Vivimus. Gebruik geen verse compost ivm verbranding van de wortels!

Na het dicht scheppen van het plantgat kunt u de bovenkant bedekken met bladeren of ander organisch materiaal.

Zorg dat onkruid geen kans krijgt. Bij jonge walnotenbomen moet dit regelmatig worden weggehaald ivm de hergroei van de wortels. Onkruid en gras halen voeding en water weg bij de wortels. Zodra de boom ouder is geeft dit geen problemen meer.

 

Walnoten oogsten:

Noten worden niet geplukt maar geraapt. Ze vallen uit de boom als ze rijp zijn. Als u de noten plukt beschadigd u de boom, tevens rijpen geplukte noten niet af. Als de noot te lang op de grond ligt, wordt de kern duf. U moet dus regelmatig de rijpe noten rapen. Een hazelnoot heeft hier minder last van.

Per ras duurt de oogstijd 2 á 3 weken tussen half september en half oktober.

Na het rapen moeten de noten in een goed geventileerde ruimte gedroogd worden. Leg ze niet achter het raam in de volle zon, hierdoor gaat het drogen te snel.

Als de noten op tijd geraapt en gedroogd zijn, blijven ze ongeveer 2 jaar op smaak.

 

Walnotenboom snoeien:

De Walnoot mag gesnoeid worden voor half september. De beste snoeimaand is juni. Deze maand is de Walnoot vol in de groei en genezen de snoeiwonden snel. Hierdoor krijgen ziektekiemen weinig kans om de boom aan te tasten.

Tijdens de snoei haalt u alleen de dode takken of takken die niet dikker dan 5 cm. zijn. Bij snoei van dikkere, levende takken is de kans op wondrot groter. Deze takken mogen alleen weggehaald worden als ze dood zijn.

Buiten het groeiseizoen laat u de noot met rust, want de walnoot kan na de wintersnoei ernstig gaan bloeden. Eigenlijk heeft een walnoot weinig snoei nodig, maar wilt u snoeien, snoei dan alleen hele takken weg.

Snoeien de walnootbomen absoluut niet tussen 1 januari en 1 mei!

 

Ziekten en plagen in Walnotenbomen:

Bladvlekkenziekte:

Bij bladvlekkenziekte in Walnotenbomen heeft de boven en onderzijde van het blad zwarte vlekken. Het aangetaste blad vergeelt en valt eraf. Ook de nieuwe scheuten en bolsters kunnen zwarte vlekken vertonen. Nat lente weer bevordert de ziekte. 

Advies: Afgevallen bladeren ruimen en afvoeren.

 

Walnootgalmijt / Okkernotenviltmijt:

Bij de walnootgalmijt zijn er holle bobbels in het blad te zien. Aan de onderkant van het blad bevinden zich harige vlekken. De Walnootgalmijt brengt geen grote schade. Helaas is deze ziekte niet te bestrijden.

De mijten zijn kleiner dan 0.1mm en overwinteren in de knoppen om in het vroege voorjaar weer het nieuwe blad aan te vallen.

 

Bacteriebrand in Walnotenbomen:

Bacteriebrand is de agressiefste ziekte in de Walnotenbomen. Deze ziekte tast knoppen, vrucht, blad en scheuten aan. Erk komen bruine en later zwarte vlekken op de bolsters en het blad. De boom gaat hieraan niet dood, maar de oogst bederft. 

Deze ziekte wordt overgebracht via stuifmeel. Bacteriebrand in walnoten treedt op bij een hoge luchtvochtigheid, regen en warmte ( 16-29ºC ). Ook een hoog stikstofgehalte in de bodem en teveel aan water treedt dit op.

Advies: Aangetaste noten verwijderen en kankerplekken wegknippen.

Voorkomen: Ieder jaar blad, takken, snoeihout en bolsters verzamelen en verbranden. Niet op de composthoop ivm verspreiding.

LET OP: EEN SCHONE ONDERGROND VOORKOMT ZIEKTEN!!