Vijver planten inspiratie

Ben je van plan een mooie vijver aan te leggen? Tof idee! Een vijver is natuurlijk een prachtige eyecatcher, maar brengt ook veel leven in je tuin. Een natuurlijke vijver is niet alleen een fijne plek voor kikkers en vissen, ook libellen, waterjuffers en andere insecten brengen er graag een bezoekje aan. Wil je een mooie én gezonde vijver? Dan zijn vijverplanten onmisbaar! Waarom lees je hieronder. Vijverplanten komen in allerlei soorten en maten. Om je te helpen kiezen geven we je in deze blog tips. 

Waarom vijverplanten?

Naast dat water- en vijverplanten je vijver qua looks helemaal afmaken, hebben ze praktische functies. In en rondom de vijver zijn ze onmisbaar voor een goede waterkwaliteit en biologisch evenwicht. Vijverplanten zuiveren het water en zorgen ervoor dat het water helder blijft, waardoor een fijn leefklimaat voor vissen ontstaat. Daarnaast zorgen ze voor zuurstof en een schaduwplek op de bodem, waar algen niet van houden. Bovendien zijn vijverplanten erg belangrijk voor de biodiversiteit in en rondom je vijver. Kikkers. Libellen, vissen vogels en waterkevers zullen je dankbaar zijn voor de aanplanting. De planten bieden een plek om te schuilen en rusten. Ze leven van de kleine waterdiertjes en larven die leven tussen de waterplanten. Kortom: behalve dat waterplanten – zoals een waterlelie bijvoorbeeld – prachtig ogen, zijn ze dus erg nuttig! 

 

Een natuurlijke vijver inrichten doe je met deze planten

Welke planten kies je voor je vijver? Als je een vijver gaat aanleggen heb je verschillende soorten waterplanten nodig. In een natuurlijke vijver heb je vijverzones en die vragen om specifieke beplanting. Het is afhankelijk van hoe groot je vijver is en hoeveel niveaus deze kent, wat voor planten je voor je vijver nodig hebt. Kijk of je kunt kiezen voor inheemse planten. Lees hieronder welke planten geschikt zijn voor welke dieptes.

  • Zone 1 – Oeverplanten

Aan de oever of waterkant plant je oeverplanten aan. Dit type plant staat graag met zijn wortels in de natte bodem en zorgt hier voor zuurstof. Oeverplanten bieden een thuishaven aan kleine dieren, insecten en vogels. Kikkers en salamanders bijvoorbeeld vinden hier beschutting. Je hebt vele soorten oeverplanten, zoals Genadekruid (Gratiola officinalis), de vrolijke gele Dotterbloem (Caltha palustris), Japanse Zegge, Egelboterbloem (Ranunculus flammula) en sterk zuiverende en prachtig bloeiende egelskop (Sparganium erectum).

  • Zone 2 - Moerasplanten

In de volgende zone, tot 15 cm diep, plant je moerasplanten aan. Deze zijn als het ware een biologische filter: ze houden je vijver helder en schoon. Dit doen ze door overtollige voedingsstoffen uit de vijver te filteren. Ze maken zo van het troebele water helder water. Naast dat moerasplanten een praktische functie hebben, geven ze je gezonde vijver een mooie uitstraling. Geschikte moerasplanten zijn Kalmoes (Acorus calamus), violetblauw Snoekkruid (Pontederia cordata), de Gele Lis (Iris pseudacorus), het blauwe Moerasvergeet-me-nietje, Watermunt (Mentha aquatica), Kattenstaart (Lythrum salicaria), en Lidsteng (Hippurus).

  • Zone 3 - Waterplanten 

Dan volgt de zone voor ondiep water, 15 tot 40 cm. Hier voelen waterplanten zich thuis. Waterplanten kunnen geheel onder water groeien of boven het water uitsteken. Je hebt diverse eyecatchers, zoals de Japanse Holpijp (Equisetum japonicum) en Waterviolier (Hottonia palustris). 

  • Zone 4 – Waterlelies 

In zone 4, tot maximaal 120 diep, volgen misschien wel de mooiste waterplanten: waterlelies. Deze beauty’s sieren je vijver enorm, maar zijn ook nuttig. Lelieachtigen hebben geen functie als het gaat om het biologisch evenwicht van je vijver, maar zorgen wel voor beschutting en een schuilplaats voor waterdieren. Ze zijn als het ware een schild. Vissen voelen zich hieronder veilig en insecten kunnen op het ‘platform’ drinken. Waterlelies wortelen op de bodem, maar hebben hun bladeren en bloeien op het water liggen. Anderen lelieachtigen naast de Waterlelie (Nymphaea) zijn de Gele Plomp (Nuphar lutea) en Kaapse Lelie (Aponogeton distachyos).

  • Zone 5 – Zuurstofplanten

Dit zijn ondergedoken waterplanten; ze groeien geheel onder water. Zuurstofplanten kunnen aan de bodem wortelen of los in het water drijven. Ze zijn de belangrijkste vijverplanten voor de waterkwaliteit. Daarnaast zorgen zuurstofplanten voor zuurstof voor vissen, bacteriën en ander leven in je vijver. Zo houden ze de waterkringloop in stand. Er bestaan diverse aantrekkelijke soorten en maten, zoals de goede zuurstofplant Waterpest (Elodea), Fonteinkruid (Potamogeton), Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum) en Vederkruid (Myriophyllum).

  • Zone 6 – Drijvende waterplanten

Tot slot heb je de drijvers. Deze planten zorgen midden in je vijver voor groen. Drijfplanten liggen losjes op het water en hebben zwevende wortels. Ze zuiveren water, doordat ze hun voedingstoffen hieruit halen, en zijn daardoor cruciaal voor een goed evenwicht. Daarnaast zorgen drijfplanten voor schaduw en voorkomen ze dat het water in de zomer te warm wordt. En bieden ze een ideale plek voor insecten en kleine diertjes om eieren te leggen, te drinken en te rusten. Drijvende waterplanten zijn dus belangrijk voor de biodiversiteit en je hoeft ze niet eens aan te planten. Je legt ze simpelweg in het water en klaar! Kies bijvoorbeeld voor de blauwbloeiende Waterhyacint (Eichornia), inheemse waterplant Kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae), Waternoot (Trapa natans), Krabbenscheer (Stratiotes aloides), Kroosvaren (Azolla) of het Mosselplantje/Watersla (Pistia).

Tip: Let bij het kiezen van je vijverplanten op de karaktereigenschappen. Een plant is niet ieder seizoen actief en dus kies je het best voor verschillende soorten oeverplanten, moerasplanten, waterplanten, zuurstofplanten en drijfplanten. Kijk ook naar de bloeitijden. Door vijverplanten met verschillende bloeitijden te kiezen, geniet je van het voor- tot najaar van kleur in en rondom je vijver!

Extra tip: Wist je dat Bomenenzo ook een kant-en-klaar borderpakket heeft voor de vijverrand? Dit biedt de perfecte combinatie van planten voor langs de vijver. Wel zo makkelijk! Hierin zitten bijvoorbeeld de Dotterbloem (Caltha palustris) en Kalmoes (Acorus calamus).

 

Aanplanten maar

Heb je jouw favoriete vijverplanten gevonden? Dan kun je jouw vijver aanleggen en de planten in je vijver en tuin planten. Vijverplanten hebben voldoende licht en warmte nodig om goed te groeien en bloeien. Voor de meeste soorten is een standplaats in de volle zon of halfschaduw ideaal. Voor kleine vijverplanten geldt dat je maximaal tien stuks per vierkante meter plant en voor grote vijverplanten maximaal vijf. Heb je een kleine vijver? Vermijd in een kleine vijver/mini vijver te grote en hoge vaste planten. Heb je hoge en lage oeverplanten, dan kun je de lage het best aanplanten aan de kant die vanaf het terras gezien in het zicht ligt, en de hoge het best aan de achterkant. Het is belangrijk dat je goed oplet hoe diep een plant wenst te staan. Voor gedetailleerde aanplantinstructies raadpleeg je het best de productinformatie van een specifieke vijver plant. 

 

Het verzorgen van vijverplanten

Hoe mooi en nuttig een vijver ook is, het nodige onderhoud vergt de blikvanger wel. Gelukkig helpen waterplanten om je vijver gezond en schoon te houden. Net als andere planten hebben ook vijverplanten verzorging nodig. Hierbij kun je denken aan het poten van nieuwe planten, bemesten, snoeien en tegengaan van algen. Veel oever- en moerasplanten zijn snelle groeiers en moet je daarom jaarlijks snoeien. Ook zuurstofplanten en waterlelies behoeven snoei. Extra aandacht is vereist voor de zuurstofplanten, omdat deze het water helder houden en van zuurstof voorzien. Iedere plantengroep heeft zo zijn eigen voorkeuren, bijvoorbeeld als het gaat om de grondsoort. Zorg daarom dat je de onderhoudsinstructies van je gekozen planten goed leest voor het behoud van een levendige en gezonde vijver.

 

Doe inspiratie op

Zie je het nog niet helemaal voor je? Laat je inspireren aan de hand van voorbeeld tuinen. Je doet de meeste inspiratie op door andere vijvers met vijverplanten te bekijken! Kijk rond en ontdek welke jij het mooist vindt.

 

Hulp nodig? Wij helpen je graag aan een tuinontwerp op maat!

Wil je een mooie vijver integreren in je tuin, maar weet je niet goed hoe? Een goed tuinontwerp is cruciaal. Bomenenzo kan je hierbij helpen: wij zijn namelijk gespecialiseerd in het ontwerpen van tuinen op maat, zowel grote tuinen als kleine tuinen.

Terug

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00