Oude Els

Alnus glutinosa

v.a.: € 650,00

Formaat
Totaal hoogte 6 meter
November 2021
€ 650,00
delivery icon

15,00 verzendkosten,
bij bestellingen vanaf €300,00 bezorgen wij gratis.

De Els (wetenschappelijke naam: Alnus glutinosa) is een inheemse en sterke boom die behoorlijk oud kan worden. De oude Els is geschikt voor grote tuinen en gaat goed samen met diverse tuinontwerpen. Het eironde en glanzende, donkergroene blad kleurt in de herfst geel en bruin. De Els is zeer winterhard en gedijt goed op nagenoeg alle bodems. Ook (zeer) natte gronden worden prima verdragen. In het voorjaar bloeit de Els met opvallende roodbruine katjes. De Alnus glutinosa is familie van de Berk.

Onze voordelen:

Een oude Els kopen? Hier let u op!

Het kopen van grote bomen is bij veel tuiniers populair. Oude bomen geven uw tuin een volwassen, natuurlijke en serene uitstraling. Ze creëren sfeer en geven uw erf karakter. In onze webshop kunt u verschillende grote, oude bomen kopen. Ook de Els (Alnus glutinosa) is bij Bomenenzo verkrijgbaar. Als u volwassen, grote bomen gaat kopen is er een aantal zaken waarmee u rekening moet houden. Allereerst is het belangrijk dat de boom goed bij uw tuinontwerp past en ook daadwerkelijk goed samengaat met de grootte van uw tuin. De Els is voornamelijk geschikt voor grote tuinen, parken en langs oprijlanen. U kunt bij ons terecht voor een of meerdere oude bomen. We leveren grote bomen aan particulieren en bedrijven. Neem gerust eens contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden door te spreken. 

De Els of Alnus glutinosa in uw tuin

We komen de Els in Nederland veelvuldig tegen. Hoewel we de bomen vaak terugzien in parken, is de Els ook in de tuin een populaire boom. Door een oude Els aan te planten geeft u uw erf direct een geheel andere uitstraling. Bent u benieuwd hoe een Els of Alnus glutinosa in uw tuin tot zijn recht zal komen? Het goede nieuws is dat een grote, oude Els in nagenoeg elk tuinontwerp prachtig staat. De grote en statige boom heeft een veelzijdig karakter dat zowel in formele als informele tuinen erg fraai staat. De ranke groeivorm geeft de boom een sierlijke uitstraling. De jonge takken van de Els hebben een unieke paarsbruine kleur. Meestal wordt de Els solitair aangeplant in de tuin, maar het is ook mogelijk ze op een rij neer te zetten en in een vrij vroeg stadium te knotten. Op deze manier kan de Els prima als windkering fungeren. Verder is de boom onderhoudsvriendelijk en geschikt voor zowel beginnende als gevorderde tuiniers. Eén ding is zeker: met een Els in de tuin verrijkt u het tuinlandschap op schitterende wijze.

De Els is een boom die vroeg in bloei staat: al voordat er nieuwe bladeren aan de boom verschijnen, begint de Alnus glutinosa al te bloeien. 

Eigenschappen van de Alnus glutinosa of Els:

  • Winterhard: Ja
  • Bloeitijd: Maart, maar bij warmere temperaturen al vroeger
  • Vruchten: Elzenproppen 
  • Bladkleur: Donkergroen
  • Groenblijvend: Nee
  • Standplaats: Zon, halfschaduw, schaduw
  • Hoogte: tot 30 meter
Lees meer

De ideale standplaats voor de Els

Het onderhouden van oude, grote bomen begint allemaal bij het uitkiezen van de juiste standplaats. Als dit in orde is, zal de boom vanzelf beter gedijen en groeien. Elzen zijn krachtige groeiers die houden van een natte bodem. Waar veel bomen liever geen natte voeten hebben, kan de Els dit juist wel hebben. De wetenschappelijke naam Alnus stamt hoogst waarschijnlijk af van het Latijnse "quod alatur amne". Dit betekent letterlijk: "Ik word door de stroom verzorgd". Niet voor niets zien we Elzen vaker terug langs beekjes, slootkanten en moerasbossen. Heeft u geen heel natte tuingrond? Geen probleem. Elzen gedijen ook prima op andere bodems. Heel kieskeurig is deze mooie boom hierin niet.

Het snoeien van een oude Els

Snoei wordt door Elzen prima verdragen. U kunt deze bomen echter ook gewoon hun gang laten gaan als u daarvoor de ruimte heeft. De Els heeft een natuurlijke schoonheid die ook ongesnoeid goed tot zijn recht komt. Houd er wel rekening mee dat de Els zich snel uitzaait. Haal jonge plantjes rondom de boom dan ook snel weg om te voorkomen dat ze uw tuin overwoekeren. Dit vereist dus wat aandacht eens in de zoveel tijd. Het snoeien van de Els kan het beste tussen november en februari gebeuren. Dikke takken kunnen ook in de zomer worden weggesnoeid.

Alnus glutinosa bemesten

De Alnus glutinosa heeft eigenlijk geen bemesting nodig. Uw tuingrond verbeteren en gezond houden is veel effectiever om de Els mooi oud te laten worden. Wilt u de boom toch graag bemesten, kies dan bij voorkeur voor organische tuinmest en gebruik niet te veel.

Lees meer

Moet ik een oude Els water geven?

We schreven al eerder dat de Els een boom is die heel goed tegen (zeer) natte gronden kan. De Alnus glutinosa houdt wel van wat vocht en gedijt bijvoorbeeld ook prima aan de slootkant of in moerasbossen. Een drogere grond wordt ook prima verdragen. De Els groeit immers ook goed op drogere plekken. Toch heeft de Els tijdens warme zomermaanden vaak wel extra water nodig. Geef de els 2 à 3 keer in de week ongeveer 10 liter extra water tijdens perioden van droogte. De rest van het jaar hoeft u de Els niet van extra vocht te voorzien.

Lees meer

Oude Els planten in uw tuin

Om een of meerdere oude Elzen in uw tuin aan te planten raden we aan om gebruik te maken van onze aanplantservice. Oude Elzen zijn grote, zware bomen met een indrukwekkende kluit. Het planten van deze bomen gebeurt veelal machinaal en is een flink karwei. Ook is het belangrijk dat het goed gebeurt, zodat u nog lange tijd van deze mooie oude boom kunt genieten. Neem gerust contact op met onze klantenservice voor meer informatie over onze aanplantservice.

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Oude Els
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
No Questions
Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!