Olijfbomen

De Olijfbomen

Olijfbomen, Latijnse naam Olea Europaea, is een boom die van origine uit het Middelandse Zeegebied komt. Wat echter niet veel mensen weten is dat de Olea Europaea ook gewoon in Nederland kan groeien. Dit komt doordat de Olijfbomen ten onrechte wordt aangeduit als niet winterhard. Ten onrechte, aangezien de Olea Europaea winterhard is tot -14 °C, mits deze al wat ouder is.Olijfbomen kunnnen zeer oud worden. Olijfbomen stonden vroeger in veel culturen symbool voor het leven, aangezien Olijfbomen altijd groen blijven en meer dan 2000 jaar oud kan worden. Jonge Olijfbomen hebben misschien wat moeite in het Nederlandse klimaat, en hebben bij strengere winters dan ook winterbescherming nodig. Olijfbomen hoeven niet per se in pot te staan. Wel is het beste wanneer ze in de volle zon staan, en op een beschutte plek. Ook is het handig als de Olijfbomen iets verhoogt geplant worden, bijvoorbeeld op een terpje, zodat het water naar beneden stroomt. Hierdoor beschermt u de Olijfbomen tegen wortelrot.

Winterbescherming

De Olea Europaea kan korte periodes van vorst verdragen. Oude Olijfbomen zijn vorstbestendig tot temperaturen van -14 °C, maar hebben vaak wel al vorstbescherming nodig. Jongere olijfbomen hebben al vorstbescherming nodig bij temperaturen van -5 °C tot -10  °C. Als Olijfbomen niet beschut staat, raden wij aan om direct bij vorst de boom te beschermen tegen de kou. Het beschermen van de Olijfbomen zelf is erg simpel, er zijn slechts een aantal doeken nodig. Wij raden jutendoeken of fleecedoeken aan, zodat de boom nog kan ademen. Wikkel de stam, bladeren, en kluit, goed in met doeken. Let op! Gebruik geen plastic, er ontstaat dan condens dat juist voor meer vorstschade zorgt. Haal na 2 tot 3 weken de doeken tijdelijk van de boom af, zodat de boom eventjes goed kan luchten.  

Snoeien

Olijfbomen groeien langzaam, en hoeven daardoor in principe niet gesnoeid te worden. Echter Olijfbomen zijn wel gemakkelijk om te snoeien, alle takken kunnen gemakkelijk tot 20 centimeter van de stam af gesnoeid worden. Wel is belangrijk om te onthouden dat Olijfbomen vrucht geven op minimaal 2 jaar oude takken. In het geval dat u graag olijven wil, snoei dan niet al te veel. De Olijfbomen kunnen net zoals de knotwilg geknot worden, dit betekend dat de takken bij de stam afgeknipt worden. 

Water geven

De Olijfbomen hebben voldoende water nodig, maar ook niet te veel en te vaak, dit komt doordat de wortels van de Olea Europaea gevoelig zijn voor wortelrot. Het handigst om aan te houden is dat de bodem minstens 75% droog moet zijn voordat er weer bewaterd wordt. Vaak komt dit er op neer dat er 3 keer per week water moet worden gegeven, maar in drogere en warmere periodes kan dit vaker zijn. 

Vruchten

In Nederland komen er wel vruchten aan de Olijfbomen, maar vaak is het Nederlandse klimaat niet warm genoeg om de vruchten te laten rijpen. Groene olijven zijn vaak wel mogelijk met onze zomers, maar voor diepgerijpte zwarte Olijven zijn warmere zomers nodig. Zelden komt het in Nederland voor dat men zwarte Olijven van de boom kan eten.

Olijfbomen kopen

Bij ons kunt u Olijfbomen in verschillende soorten en maten kopen, bijvoorbeeld de Olijfboom europaea in schaal, de Olijfboom Europaea Chupa Chups, of de Olijfboom Europaea Bonsai. Olijfbomen kunt u komen bezichtigen en kopen bij bomenenzo. Ons adres is Veldstraat 2a, 4033AK, Lienden. Klik hier voor onze openingstijden. Ook kunt u de Olijfbomen online bestellen en thuis laten bezorgen door onze eigen bezorgservice