Olijfbomen

De Olijfboom

De olijfboom, Latijnse naam Olea Europaea, is een boom die van origine uit het Middelandse Zeegebied komt. Wat echter niet veel mensen weten is dat de Olea Europaea ook gewoon in Nederland kan groeien, dit kan omdat de olijf ten onrechte wordt aangeduit als niet winterhard. Ten onrechte, aangezien de Olea Europaea winterhard is tot -14 °C, mits deze al wat ouder is. En ze kunnen zeker oud worden, olijfbomen stonden vroeger in vele culturen symbool voor het leven, aangezien een olijf altijd groen blijft en meer dan 2000 jaar oud kan worden. Een jonge olijf heeft misschien wat moeite in het Nederlandse klimaat, en heeft bij strengere winters dan ook winterbescherming nodig. Olijfbomen hoeven niet per se in pot te staan, wel is het beste dat ze dan in de volle zon staan, en op een beschutte plek. Ook is het handig als de boom iets verhoogt geplant is, met bijvoorbeeld een terpje, zodat het water naar beneden stroomt. Hierdoor beschermt u de boom tegen wortelrot.

Winterbescherming

De Olea Europaea kan korte periodes van vorst verdragen. Oude olijfbomen zijn vorstbestendig tot temperaturen van -14 °C, maar hebben vaak wel al vorstbescherming nodig. Jongere olijfbomen hebben al vorstbescherming nodig bij temperaturen van -5 °C tot -10  °C. Als een olijfboom niet beschut staat, raden wij aan om direct bij vorst de boom te beschermen tegen de kou. Het beschermen van de olijfbomen zelf is erg simpel, er zijn slechts een aantal doeken nodig. Wij raden jutendoeken of fleecedoeken aan, zodat de boom nog kan ademen. Wikkel de stam, bladeren, en kluit, goed in met doeken. Let op! Gebruik geen plastic, er ontstaat dan condens dat juist voor meer vorstschade zorgt. Haal na 2 tot 3 weken de doeken tijdelijk van de boom af, zodat de boom eventjes goed kan luchten.  

Snoeien

Olijfbomen groeien langzaam, en hoeven daardoor in principe niet gesnoeid te worden. Echter is de olijfboom wel gemakkelijk om te snoeien, alle takken kunnen gemakkelijk tot 20 centimeter van de stam af gesnoeid worden. Wel is belangrijk om te weten dat hout van minimaal 2 jaar oud kan bloeien, en dus ook vruchten kan dragen. In het geval dat u graag olijven wil, snoei dan niet al te veel. De olijfboom kan net zoals de knotwilg geknot worden, dit betekend dat de takken bij de stam afgeknipt worden. 

Water geven

De olijfboom heeft veel water nodig, maar ook niet te veel en te vaak, dit komt doordat de wortels van de Olea Europaea gevoelig zijn voor wortelrot. Het handigst om aan te houden is dat de bodem minstens 75% droog moet zijn voordat er weer bewaterd wordt. Vaak komt dit er op neer dat er 3 keer per week water moet worden gegeven, maar in drogere en warmere periodes kan dit vaker zijn. 

Vruchten

In Nederland komen er wel vruchten aan de olijfboom, maar vaak is het Nederlandse klimaat niet warm genoeg om de vruchten te laten rijpen. Groene olijven zijn vaak wel mogelijk met onze zomers, maar voor diepgerijpte zwarte olijven zijn warmere zomers nodig. Zelden komt het in Nederland voor dat men zwarte oliijven van de boom kan eten, maar groene olijven zijn vaak wel mogelijk. 

Olijfboom kopen

Bij ons kunt u olijfbomen in verschillende soorten en maten kopen, bijvoorbeeld de Olijfboom europaea in schaal, de Olijfboom Europaea Chupa Chups, of de Olijfboom Europaea Bonsai. Olijfbomen kunt u ook komen bezichtigen, ons adres is Veldstraat 2a, 4033AK, Lienden. Wij zijn maandag t/m zaterdag geopend van 8:30 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00.

 

 

 

Bomenenzo

Beste klant, i.v.m. einde plantseizoen, zijn veel producten niet meer leverbaar vanuit de volle grond. In mei/juni zijn diverse bomen weer leverbaar. Deze zijn dan bestelbaar via onze shop.