Beukenhaag
Een bijzonder mooie én volle omlijsting van je tuin.

Momenteel is de beukenhaag een bekend beeld langs de straten. Beukenhagen en haagbeuken zijn iets verschillend van elkaar. De beukenhagen van de Fagus soorten houden hun blad vast de winter door. De Haagbeuk Carpinus betulus laat een deel van zijn blad al los gedurende de winter. Prachtige frisse hagen met groen of rood blad.

Beukenhaag
Van hoog naar laag sorteren
Beukenhaag
Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Bomenenzo.nl, uw vakkundige beukenhaag kwekerij

Ben je op zoek naar een beukenhaag kwekerij in Gelderland? Onze kwekerij bevindt zich in het Betuwse plekje Lienden, vlak langs de A15. Al onze beukenhaag planten kweken wij zelf, met veel liefde en aandacht. Wij vinden het namelijk belangrijk dat wij onze klanten kunnen voorzien van kwalitatief hoogwaardige tuin planten. Je nieuwe beukenhaag kopen kan makkelijk en snel via onze website Bomenenzo.nl, of breng een bezoekje aan onze kwekerij!

Beukenhaag kopen:

Een beukenhaag is een schitterende haagplant die erg populair is onder de Nederlandse bevolking. Deze haagplant is erg geliefd door de mooie bladeren, en omdat het een dichte haag is. Als je de beukenhaag met regelmaat snoeit, zal deze steeds voller worden. Zo heb je een mooie en volle omlijsting van jouw tuin. Het fijne aan de groene beukenhaag is ook dat hij in de winter de verdorde bladeren vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat de privacy goed bewaard blijft.

Er zijn bij ons groene beuken en rode beuken beschikbaar. Om uit te vinden wat het beste bij je wensen past, proberen wij onderstaande punten zo goed mogelijk toe te lichten. Mocht je toch nog met vragen zitten, neem dan gerust contact met ons op.

De verschillende soorten beukenhagen in het kort

  • Beukenhaag groen: Beukenhaag Fagus sylvatica
    De Fagus Sylvatica, beter bekend als de groene beukenhaag, is de meest populaire variant. Dit komt ongetwijfeld omdat deze ‘gewone beuk’ het hele jaar door de bladeren vasthoudt. De bladeren verdorren in de herfst en blijven verdord in de winter, maar worden in de lente weer vervangen door het nieuwe, groene blad. Daarnaast brengen groene beuken een hele natuurlijke sfeer in uw tuin. Deze gewone beuk wordt ook veel gebruikt als buxus vervanger.
  • Beukenhaag rood: Beukenhaag Fagus sylvatica Atropunicea. De Fagus Sylvsatica Atropunicae, of de rode beukenhaag, is zeer geliefd door de prachtige rode bladeren. Een rode beukenhaag zorgt ervoor dat jouw tuin veel meer opvalt. Ook de rode beuken behouden de verdorde bladeren in de winter, je privacy blijft dus ook bij deze soort bewaard.

TIP: Creëer een unieke haag door rode en groene Fagus Sylvatica te combineren! Een gemengde haag geeft een schitterend contrast.

Beukenhaag of haagbeuk?

Er ontstaat veel verwarring bij mensen over wat nou precies het verschil is tussen de beukenhaag en de haagbeuk. Ook al lijken ze veel op elkaar, er zijn wel degelijk hele belangrijke verschillen! Het belangrijkste verschil is dat de haagbeuk, of Carpinus Betulus, namelijk een bladverliezende haagplant is. Bladverliezende hagen zorgen voor minder beschutting in de winter, maar de blaadjes van de haagbeuk Carpinus lopen wel eerder in het jaar weer uit. Daarnaast groeit de haagbeuk Carpinus ook beter op kleigrond dan de groene en rode beukenhagen. Zowel de beukenhaag als de haagbeuk hebben hun eigen sterke punten. Heb je advies nodig over de aanschaf van een beukenhaag of haagbeuk? Uiteraard kun je altijd met vragen bij ons terecht. Wij hebben zowel de ‘gewone beuk’ en de Carpinus Betulus beschikbaar, en kun je makkelijk online kopen.

Haagbeuk of beukenhaag als kant en klaar haag

Als je direct een volle haag wilt om je privacy te waarborgen, kun je ook kiezen voor onze kant en klaar hagen. Deze kant en klaar hagen bestaan uit losse delen, ook wel haagelementen genoemd. Door meerdere haagelementen naast elkaar te planten ben je snel voorzien van een mooie dichte haag. De Fagus Sylvatica, Fagus Sylvatica Atropunicea en de haagbeuk Carpinus Betulus hebben wij allemaal als kant en klaar hagen beschikbaar. Wij verkopen zowel grote haagelementen als kleine haagelementen. Mocht je een specifiek formaat zoeken en kun je deze niet op onze webshop vinden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zo kunnen we samen kijken naar een passende oplossing.

Rode en groene beukenhaag verzorgen:

De verzorging van de beuk Fagus Sylvatica en de Fagus Sylvatica Atropunicea is zeer eenvoudig. De beukenhaag is zodanig bekend en ‘ingeburgerd’ in onze natuur, dat ze ook prima groeien zonder veel extra verzorging. Beukenhaag onderhoud bestaat vooral uit een goede watervoorziening. Deze haag heeft een gemiddelde waterbehoefte en vergt dus weinig extra water. Een te natte bodem kan er juist voor zorgen dat de Fagus Sylvatica niet goed meer groeit. In periodes van droogte is het wel verstandig om de beukenhaag meer water te geven, zodat de wortels niet uitdrogen.

Beukenhaag bemesten:

Voor een optimale groei adviseren wij je pm de beukenhaag twee keer per jaar te bemesten. Doe dit het liefst met speciale mest voor beukenhaag, zoals DCM Kieseriet. Deze beukenhaag mest zorgt ervoor dat het groene (of rode) blad van je haag de mooie sterke kleur krijgt die het verdient. Beukenhaag voeding kan ook te snelle vergeling van het blad voorkomen. Zo geniet je dus langer van een stralend groene haag.

Beukenhaag snoeien:

Om je beukenhaag mooi in vorm te houden, en te zorgen voor volle takken, is het belangrijk om deze haag regelmatig te snoeien. Een beukenhaag knippen of snoeien adviseren wij om twee keer per jaar te doen. De gewone beukenhaag groeit onregelmatig ten opzichte van de haagbeuk. Dit wil zeggen dat bepaalde delen van de beukenhaag sneller kunnen groeien dan de anderen. Voor een continu mooie, strakke haag kun je (tussen de snoeibeurten door) de langere takken met een snoeischaar bijknippen.

Het mooie van een beukenhaag is dat hij steeds voller en mooier wordt wanneer je hem met regelmaat snoeit. Zo ontstaat een dichte haag die, door haar volle groei, windbestendig is. De bladeren zullen hierdoor nog steeds vergelen en verdorren, maar ze blijven wel de hele winter zitten. De beukenhaag is zeer winterhard!

Wanneer beukenhaag snoeien?
Een beukenhaag groeit het meest in de lente en de zomer, hierdoor is het verstandig om ook in deze periodes te snoeien. Snoei de eerste keer in maart of april, en de tweede keer in juni of juli. Door ook in de zomer te snoeien zorg je ervoor dat je haag mooi strak het najaar in kan!

Een beukenhaag smaller maken:
Je kunt de Fagus Sylvatica prima versmallen. Een beukenhaag inkorten geeft de jongere takken en blaadjes de ruimte om goed te kunnen groeien. Je kunt inkorten op zowel de hoogte, als de breedte. Let er wel op dat je de beukenhaag niet tot op de stam terugsnoeit, dit kan leiden tot onherstelbare schade. Door je Fagus Sylvatica af en toe in te korten houdt je de haag gezond. Als je van plan bent de haag in te korten, doe dit dan het liefst in de winter. Verzorg de beukenhaag na zo’n fikse snoeibeurt met wat mest of compost, zo bevorder je het herstelproces.

Een hoge beukenhaag of een lage beukenhaag?
De hoogte van je beukenhaag kun jezelf bepalen. Als je graag zoveel mogelijk privacy wilt, bijvoorbeeld in de achtertuin, dan is een hoge beukenhaag zeer geschikt. Wil je een voortuin die meer open oogt, dan is de lage beukenhaag een goede optie. Wat je geliefde hoogte ook is, met de Fagus Sylvatica heb je altijd een mooie erfafscheiding.

Beukenhaag planten:

Wanneer beukenhaag planten?
Het planten van een beukenhaag kun je zelf doen, maar mocht je liever gebruik willen maken van onze aanplantservice, neem dan gerust contact met ons op. Het meest geschikte moment om een beukenhaag te planten is vanaf eind oktober tot en met maart. In deze periode zit de groei van de Fagus Sylvatica in een soort ruststand. Doordat de beuk dan in rust zit, hebben de wortels beter de tijd om zich te nestelen. Een beukenhaag aanplanten kan alleen niet in de vorstperiode.

TIP: Voorzie je Fagus Sylvatica vlak na het aanplanten van wat mest. Zo geef je de haagplant een goede start!

TIP: Maak bij het planten gebruik van nieuwe grond en bodemverbeteraars.

Hoeveel beukenhaag per meter?
Hoeveel beuken je per meter nodig hebt, hangt af van je wensen. Als je een volle en dichte haag wilt, adviseren wij je om 5 stuks per strekkende meter te planten. Het is ook mogelijk om 4 stuks per strekkende meter aan te planten, maar dan duurt het ongeveer een jaar voordat de beukenhaag mooi dichtgroeit.

Enkele rij of dubbele rij?
Bovenstaande instructie geldt voor een enkele rij beukenhaag planten. Als je een bredere en nog vollere haag wilt, kun je ook een dubbele rij aanplanten. Deze kun je op een zigzaggende wijze aanplanten. Er ontstaat hierbij steeds een driehoekige vorm. Voor deze dubbele haag heb je 8 stuks per strekkende meter nodig.

Beukenhaag verplanten:
Het is mogelijk om je beukenhaag na verloop van tijd te verplanten. Het meest verstandige is om dit in dezelfde periode te doen als het aanplanten, in de zogenoemde rustperiode. Bij het uitgraven van de haag hoeft de aarde niet van de wortels verwijderd te worden, hier kunnen nog voedzame stoffen in zitten die het herplanten makkelijker maken. Plant de haag vervolgens op de gewenste plek en stamp de grond eromheen een beetje aan. Als laatste stap voorzie je de beuk van wat water.

Tips bij het aanplanten van je beukenhaag:

  • Nadat de Beuken zijn geleverd adviseren wij om de Beuken binnen 2 tot 3 dagen in de grond te plaatsen. Laat de wortels van de Beuken niet uitdrogen. Onze Beuken worden geleverd in een zwarte plastic zak. Laat deze om de wortels zitten tot je ze gaat planten. Zo zijn de wortels van de Beuken goed beschermd.
  • Dompel de wortels NOOIT onder water. Wanneer je dit wel doet spoel je de aanwezig schimmels van de plantenwortels en zal de Beuk dood gaan.
  • De gleuf waar je de Beuken in aanplant heeft een breedte van minimaal 30 cm nodig, en maakt u 20 cm diep. Is de grond onder in de sleuf erg hard, maak deze dan eerst wat losser. Dit is belangrijk, omdat er anders water onder de wortels van de Beuk blijft staan. Zo kan de Beuk niet goed herwortelen.
  • Voeg DCM Vivimus grondverbeteraar toe. Dit zorgt ervoor dat de Beuken sneller aanslaan en er minder uitvalkans is. Op zwaardere en/of kleigrond adviseren wij om DCM Vivimus  toe te voegen. Dit maakt de grond luchtiger en zo kunnen de wortels zuurstof halen.
  • Na het aanplanten kun je de sleuf dicht scheppen en wat aanstampen. Geef de Beukenhaag direct wat water.

Alternatieven voor een beukenhaag

Mocht je geïnteresseerd zijn in beschikbare alternatieven voor de beukenhaag of haagbeuk, check dan de volgende haagplanten: Japanse hulst, taxus baccata, laurier rotundifolia, Glansmispel Red Robin, Japanse lariks, Laurier caucasica, Japanese bottelroos, Sneeuwbes Magic berry, Griselinia littoralis, Portugese laurier, Californische cipres, Leylandii conifeer, Japanse broodboom, Laurier Otto Luyken (laurierkers), Bittere wilg, Chinees klokje, Ribes king Edward VII, Gewone sering

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00